Vluchttijd bij woningbranden van 17 naar 3 minuten
BeverwijkB-ij een woningbrand heb je – vanwege de sterke rookontwikkeling – maar 3 minuten om jezelf in veiligheid te brengen. De gemiddelde aanrijtijd van de brandweer is 8 minuten. ‘Sterke rookontwikkeling en het vrijkomen van giftige gassen zorgen in een mum van tijd voor een niet overleefbare situatie. Brand is dus sneller dan de brandweer,’ concludeert René Hagen, lector Brandpreventie.
Met een brand in een modelwoning bewijst TNO/Efectis op 29 september de snelheid van vuur.Het overgrote deel van de Nederlanders denkt dat brand hen niet overkomt. Ook onderschatten ze het gevaar van brand. Maar aan de waarheid over woningbranden valt niet te ontsnappen. Nederland telt jaarlijks 7.000 woningbranden. Lector Brandpreventie René Hagen licht toe waar het gevaar zit. ‘Mensen denken dat ze heel veel tijd hebben om te vluchten bij brand. Zo’n 30 jaar geleden had je vanaf de start van de brand nog 17 minuten. Verbetering van woningen en vermeerdering van brandbare inrichtingsmaterialen hebben die tijd echter drastisch ingekort. Want waar de brandweer een gemiddelde aanrijtijd van 8 minuten heeft, heb je tegenwoordig bij een woningbrand slechts 3 minuten om jezelf in veiligheid te brengen. Daarna zorgen rook en giftige gassen voor een niet overleefbare situatie. Een dodelijke brand is dus sneller dan de levensreddende brandweer.’
Brandtest TNO/Efectis 29 september
Hoe snel vuur in huis om zich heen grijpt, begrijp je pas als je het met je eigen ogen gezien hebt. René Hagen zet zijn statement over de snelheid van vuur kracht bij door letterlijk een modelwoning in brand te steken. TNO/Efectis, centrum voor brandveiligheid, registreert met camera’s en meetapparatuur hoe een brandje in een prullenmand in een mum van tijd verandert in een levensbedreigende woningbrand. Door de snelle rookontwikkeling zie je geen hand voor ogen en kan je nauwelijks ademen. De giftige gassen verstikken je. Het filmpje van de gesimuleerde woningbrand is vanaf 1 oktober te zien op www.watdoejijbijbrand.nl en fungeert als startsein voor de campagne ‘Wat doe JIJ bij brand?’.
Wat doe JIJ bij brand?
De hele maand oktober staan de Nationale Brandpreventieweken in het teken van het credo ‘Wat doe JIJ bij brand? Daar moet je NU over nadenken!’. De gezamenlijke campagne van de Brandweer en de Brandwonden Stichting moet Nederlanders aan het denken zetten, maar vooral aansporen tot actie. Beperk de risico’s op brand in huis, maar weet ook wat je moet doen als er brand is. Lokale acties van brandweerkorpsen en landelijke slagkracht van de Brandwonden Stichting zorgen er samen voor dat in oktober niemand aan deze boodschap kan ontsnappen.