20111305-ondertekening-stadswerven-dordrecht-tstolk-005_resizeMeer asbest op Stadswerven

Bij bodemonderzoek op Stadswerven nabij de oever van de Beneden Merwede is meer asbest aangetroffen dan al bekend was. Omdat het voor een deel niet hechtgebonden asbest betreft, zal de gemeente Dordrecht het terrein met spoed afdekken om verspreiding te voorkomen.

De Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid laat nu al luchtmetingen verrichten om te weten of er sprake is van verhoogde hoeveelheden asbestvezels in de lucht. De sanering van de grond zal medio augustus plaatsvinden onder de strenge voorwaarden die bij asbestsanering gelden.

Bedrijven
Op Stadswerven waren in het verleden diverse bedrijven gevestigd, waaronder scheepswerven en een vuilverbranding. Bij beide activiteiten is asbest gebruikt, zoals in de verbrandingsoven. Het was bij de gemeente dan ook bekend dat de bodem vervuild is met asbest. Daarom is al in 2005 een globaal saneringsplan opgesteld. Met het oog op de bouw van de eerste woningen op Stadswerven wil de gemeente het eerste deelgebied bouwrijp maken. Bij het aanvullende bodemonderzoek door een extern adviesbureau is gebleken dat er aanzienlijk meer asbest ligt, en voor een deel in niet hechtgebonden vorm, zoals asbestpulp, spuitasbest en asbesttouw. Dat levert een groter risico op voor de gezondheid.

Luchtmetingen
Om geen enkel risico te nemen heeft de gemeente zowel het nutsbedrijf Stedin als de bouwer van de Ark van Noach het advies gegeven de werkzaamheden in de nabijheid van de asbestvondst op te schorten tot de resultaten van de luchtmetingen bekend zijn. Met het oog op de volksgezondheid neemt de gemeente Dordrecht zo snel mogelijk een aantal veiligheidsmaatregelen, zoals het nog beter afzetten van het terrein en het afdekken van de bodem. Dit gebeurt in afwachting van de definitieve sanering.

Planning
De vondst van asbest en de sanering van de grond heeft geen gevolgen voor de planning van de restauratie van de Biesboschhal of de bouw van de eerste woningen.