Jacob-Cuyp-Portrait-of-a-boy-of-8-months-oldDORDRECHT – Een klein en aandoenlijk portret van een jong kindje verrijkt sinds kort de collectie van het Dordrechts Museum. Nu het museum weer open is, kan het publiek genieten van deze nieuwe aanwinst van Jacob Gerritsz. Cuyp.

 

 

 

Een aanwinst die nieuw leven viert: het is een portret van een baby van 8 maanden oud. Geschilderd op paneel in 1646. Het is het kleinste schilderij van Jacob Cuyp en het jongste kind dat hij portretteerde. Een jongetje in een groen jurkje en met een pluim op zijn mutsje.

Jacob Gerritsz. Cuyp (1594-1652) was de belangrijkste en meest productieve portretschilder in Dordrecht in de 17de eeuw en de vader van de landschapsschilder Aelbert Cuyp (1620-1691). Vanwege de Coronacrisis is de grote tentoonstelling In het licht van Cuyp. Aelbert Cuyp & Gainsborough – Constable – Turner ter viering van Aelberts 400ste verjaardag uitgesteld tot volgend jaar, maar het nieuwe schilderij van zijn vader kan in het Cuyp-jaar 2020 gepresenteerd worden.

Vader en zoon Cuyp
Jacob Cuyp was niet alleen de leermeester van zijn zoon Aelbert, maar ook een belangrijke wegbereider. Ook Aelbert kreeg succes met kinderportretten. Enkele jaren na de dood van zijn vader schilderde hij nog portretten van baby’s. In 1655 portretteerde hij een meisje van een jaar oud als een herderinnetje met bloemen in het haar. Jacobs netwerk van voorname klanten, die zichzelf en hun kinderen graag door hem lieten portretteren, is van groot belang geweest voor Aelbert. De portretwinkel heeft hij na 1652 slechts enkele jaren voortgezet, maar al snel gingen diezelfde voorname families zich ook graag profileren met Aelberts zonnige landschappen.

Bijzondere aanwinst
Het portretje was bij het museum alleen bekend van een oude zwart-wit foto. In het verleden heeft het op slot Zuylen gehangen. Na het zien van het schilderij was het museum meteen verrast door de kwaliteit, de subtiele kleuren en de details. Bijzonder is onder andere dat het gewicht van het kindje op de achterkant van het paneel is genoteerd en dat het portretje zich nog steeds in de originele 17de-eeuwse ebbenhouten lijst bevindt. Het is altijd als een kostbaar kleinood gekoesterd. Het kon uit particulier bezit worden aangekocht dankzij de bemiddeling van Marina Aarts en Benno Weinands, onafhankelijk kunstadviseurs. Het is een bijzondere aanwinst voor het Dordrechts Museum dat de grootste collectie werken van de familie Cuyp heeft. Het werk sluit mooi aan bij de andere (kinder)portretten in de collectie.