Staatsscectretaris V. Bijsterveldt bezoekt Dordtecht
Vandaag werd er in Dordrecht een beurs gehouden over ambachtelijke beroepen en opleidingen.
Vandaag waren er in het Stedelijk Dalton Lyceum op het Leerpark diverse beroependemonstraties, workshops, talententesten en doe- en informatieactiviteiten. Ook is er een vacaturebank. Bezoekers kunnen op deze manier kennismaken met de vele interessante ambachtelijke beroepen en opleidingen en wellicht een passende baan vinden.
Tijdens de beurs neemt wethouder Hans Spigt de uitkomsten van de groepschatsessies en de interactieve conferenties over jeugdwerkloosheid (gehouden onder 800 leerlingen uit de regio) in ontvangst en jureert hij samen met stylist Maik de Boer en Rob van Kesteren (bestuurslid HBA) de beroependemonstraties. Burgemeester Arno Brok reikt de prijs uit voor meest inspirerende beroependemonstratie. Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt bezoekt een Marchalclass, gegeven door Omar Muni (bekende tassenontwerper en ex MBO-er).
‘Goed opgeleide vakmensen’; dat is de uitdaging van de organisatie, het Hoofdbedrijfschap Ambachten en het UWV Werkbedrijf. Dordrecht werkt daar graag aan mee. In het kader van de toenemende jeugdwerkloosheid hebben de gemeenten uit de Drechtsteden en Gorinchem het Actieplan Jeugdwerkloosheid opges teld. Omdat de politiek ook graag de mening van de jongeren wil horen, heeft BOD Groep in samenwerking met Route23 de campagne ‘Jij & Je Toekomst’ opgezet. Doelstelling van deze campagne is enerzijds bewustwording van jongeren over hun toekomst en anderzijds het betrekken van jongeren bij het Actieplan Jeugdwerkloosheid.Naast de chatsessies en interactie conferenties, konden jongeren deelnemen aan prijsvraag over jeugdwerkloosheid op www.hoewerkjijaanjetoekomst.nl waarbij zij werden gevraagd oplossingen voor jeugdwerkloosheid te verzinnen. De beste oplossingen zijn op deze website geplaatst. Degene die een van deze oplossingen het beste uitwerkt krijgt een prijs van € 500,-.Het Regionaal Actieplan Aanpak Jeugdwerkloosheid fungeert als katalysator voor het regionaal arbeidsmarktbeleid. De focus hierin is de verbinding tussen de overheid, ondernemers en onderwijs. De informatiebeurs legt deze verbinding. De beurs gaat verder dan het bieden van aantrekkelijke opleidingen en het waarborgen van voldoende stageplaatsen en adequate begeleiding. Het gaat ook om het promoten van het ambacht en de goede toekomstperspectieven voor de individuele vakmensen, waarbij zelfstandig ondernemerschap een reële optie is.De vraag naar goed opgeleide ambachtsmensen zal verder toenemen. Waarbij het begrip ambacht in de ruimste zin wordt opgevat: van kapper, meubelmaker, slager/traiteur tot opticien, dakdekker en orthopedisch schoenmaker.De Week manifesteert zich door heel Nederland, onder meer met evenementen in Groningen, Joure, Nieuwegein, Heerhugowaard, Dordrecht en Hengelo.