Dordts lijsttrekkersdebat op TV Rijnmond

DORDRECHT – Het eerste Dordtse lijsttrekkersdebat in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart werd woensdag vastgelegd door leerlingen van onderwijsleerbedrijf DAVE. Zondagochtend wordt het resultaat uitgezonden op TV Rijnmond.

 

DAVE (Da Vinci-Audio-Video-Entertainment) is een nog jong leerbedrijf van het Da Vinci College. Leerlingen die de MBO-richting Media en Vormgeving doen, kunnen zich de laatste twee jaar specialiseren in audio-video of interactief. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met de bedrijven Stolk AV en Blis (voorheen Arco-Iris). “De eerste leerling is nu bezig met zijn meesterproeve, een instructiefilm voor een kappersopleiding”, vertelt projectleider Marlies de Jongh van Da Vinci. “Door de praktijkgerichte aanpak zie je de leerlingen heel snel groeien. Zonder een bedrijf als Stolk AV zou deze opleiding niet mogelijk zijn. Zij hebben niet alleen de meest actuele kennis in huis, maar stellen ook de dure apparatuur beschikbaar. Omgekeerd is DAVE een vijver waaruit voor hen goede medewerkers kunnen voortkomen.”

Spannend
Het vastleggen van het debat in het atrium van Da Vinci was woensdag een spannend moment. “Het wordt de eerste opname zonder montage”, zegt regisseur Kevin Bouman (20). Zijn crew van cameramensen heeft vanavond een gemiddelde leeftijd van 19 jaar. “Het komt aan op creativiteit. En als we goed presteren spelen we ons wellicht in de kijker bij TV Rijnmond. Tot nu toe hebben we videoclips gemaakt en bedrijfsfilmpjes, maar we hebben bijvoorbeeld ook de opening van het Leerpark door Prinses Maxima vastgelegd en de uitvoering van het jongerenproject Reflex in Bibelot. Dit verkiezingsdebat is weer heel wat anders.”

Ambitie
Het debat vond plaats op initiatief van vijf Dordtse ondernemersverenigingen en had daarom vooral de Dordtse economie als thema. De vijf blokken werden steeds geopend met door DAVE gemaakte introductiefilmpjes, waarin een Dordtse ondernemer een vraag voorlegde aan de lijsttrekkers. Welke ambities hebben de partijen op het gebied van economie? Hoe kunnen de zzp’ers die op het moment massaal zonder werk zitten geholpen worden? Hoe maken we het uitgaan in Dordrecht prettig en veilig? Wat doen we met beperkende regeltjes? Moet Dordrecht meer opkomen voor zijn eigen ondernemers? In groepjes van vier gingen Jan Lagendijk (PvdA), Ferdinand van de Oever (VVD), Dion van Steensel (CDA), Aaike Kamsteeg (CU/SGP), Mary Ruisch (GroenLinks), Piet Sleeking (BVD), Jan Willem van Dongen (D66) en Henk Tazelaar (VSP) er telkens tien minuten over in discussie.

Vuurwerk
Als er één conclusie aan het debat verbonden kan worden, is het wel dat de collegeonderhandelingen niet erg ingewikkeld gaan worden. Op hoofdlijnen willen de partijen dezelfde kant op. Onderwijs en arbeidsmarkt beter op elkaar afstemmen, ervoor zorgen dat het prettig wonen en recreëren is in Dordrecht (aantrekkelijk vestigingsklimaat voor bedrijven), innovatieve en duurzame bedrijven aantrekken, minder regels. Verschillen van mening waren er over de zondagsopening van winkels, de bouw van parkeergarages in de binnenstad en de ontwikkeling van nieuwe bedrijventerreinen. Het enige vuurwerk zat in enkele confrontaties tussen Sleeking en Van den Oever. De voorman van Beter voor Dordt, die naar eigen zeggen wel eens de grootste partij in Dordrecht kan gaan worden, merkte tot slot op dat zijn partij de afgelopen jaren vaker in de PvdA een partner had gevonden dan in de VVD. Te rechts, was Sleekings oordeel. Van den Oever vatte het op als een compliment. Het ondernemerspubliek kon het allemaal niet zo boeien. Vanuit de zaal konden ze per sms vragen stellen die op een scherm in de zaal verschenen. Daar ging het halverwege het debat niet meer over politiek, maar, tot woede van gespreksleider Thijs Blom, over de schoenen van Jan Lagendijk.

Het lijsttrekkersdebat wordt zondag om 10.00 uur uitgezonden op TV Rijnmond. Een uur later volgt de herhaling.

Bron:Dordt centraal