Op maandag 23 mei 2015 in de vroege ochtend viel de politie een loods binnen aan de Hoge Bergen. Er was al eerder een onderzoek gestart omdat het vermoeden bestond dat er in de loods een laboratorium zat. De informatie klopte want er werd inderdaad een flink lab aangetroffen. Twee verdachten werden aangehouden: een 55-jarige Roosendaler en een 17-jarige jongen uit Hoogvliet. De twee mannen zijn uitgebreid verhoord aan het bureau. Na enkele dagen zijn ze weer in vrijheid gesteld in afwachting van een rechtszaak. Politie-experts van de Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmanteling (LFO) hebben het lab in de loods ontmanteld en de chemicaliën op verantwoorde wijze getransporteerd naar een justitie-opslagruimte. In verband met de levensgevaarlijke dampen in het gebouw hebben ze dat noodgedwongen met gasmaskers op gedaan. Urenlang heeft er in de loods een mistachtige damp gehangen van zoutzuurdampen. De stroom werd illegaal afgetapt voor de meter en er was een ernstig vermoeden van vervuiling van afvalwater. Het elektriciteitsbedrijf en de gemeente zijn er bij geroepen voor deze twee feiten. Er is door de experts van de politie een verslag van hun werkzaamheden gemaakt. Het drugslab hoort volgens de LFO tot een van de meest vervuilde ooit aangetroffen.
Twee drugslaboratoria in één
Uit het verslag bleek dat er in de loods twee laboratoria waren gemaakt. In één lab werd Apaan omgezet in de amfetamine grondstof BMK en in het andere lab werd de BMK weer omgezet in Amfetamine. De loods was verdeeld in acht ruimtes. Daarvoor waren er verschillende destillatieopstellingen gemaakt. Verdeeld over de ruimtes stonden verschillende gasflessen. Maar ook stonden er heel veel vaten, jerrycans en emmers met chemicaliën in alle ruimtes. Er is een complete vrachtwagentrailer vol met inbeslaggenomen chemicaliën en besmette materialen afgevoerd.
Gevaarzetting
- Tijdens het proces kwamen er giftige dampen vrij. De specialisten van de politie moesten daarom met gasmaskers op werken. Deze dampen kunnen fataal zijn voor de mensen in de loods. Als ze vrij komen kunnen ze voor sterke irritatie aan ogen en luchtwegen zorgen bij mensen in de omgeving van de loods. Voor mensen met ademhalingsproblemen, zoals astma, kunnen de giftige dampen voor ernstige gezondheidsproblemen zorgen
- Overal stonden vaten met chemicaliën, wel duizenden liters. Diverse vaten en jerrycans waren overgelopen of waren vacuüm getrokken. Op de vloer en tegen de muren waren sporen van gemorste vloeistoffen. Als sommige vloeistoffen onverwacht met elkaar in contact komen, kan er brand ontstaan of kan het ontploffen. Dat levert direct gevaar op voor omliggende bedrijven en de mensen in die bedrijven. Gezien de aanzienlijke hoeveelheid afval vloeistoffen lijkt het erop dat er geruime tijd geproduceerd is in de labs. Dus de omgeving heeft daardoor langere tijd gevaar gelopen.
- De grote hoeveelheid stroom, die nodig is voor de bereiding van de stoffen, werd illegaal afgetapt voor de elektriciteitsmeter. De zware belasting van het netwerk leverde een direct brandgevaar op. De meter is uit het pand gehaald en er is nu geen elektriciteit meer aanwezig.
- Op een gegeven moment moeten er afvalstoffen zijn afgevoerd. Er wordt onderzocht of dit via het riool is gebeurd of dat de laboranten verantwoordelijk zijn voor dumpingen in natuurgebieden de afgelopen tijd. De afvalstoffen bestaan uit chemicaliën. Dat is heel slecht voor het afvalwatersysteem en zelfs gevaarlijk. Als het ergens gedumpt wordt kan het een aanzienlijke schade opleveren voor de natuur waar het gedumpt wordt. De eigenaar van de grond waarop het afval is gedumpt moet de schoonmaakkosten betalen. Wanneer het de grond van de overheid betreft betaalt de overheid de kosten, met belastinggeld. Geld dat ze liever besteedt aan zaken die rechtstreeks voor de inwoners bestemt zijn en niet aan het opruimen van afval van criminelen. Het is bizar dat inwoners op deze manier ongewild mee betalen aan de respectloze handel en wandel van criminelen en dat ze op deze manier burgers betrekken bij hun illegale praktijken.
Integrale aanpak
De overheid treedt integraal op tegen synthetische drugslaboratoria, de koks en het afval dat in de natuur wordt gedumpt. De laboratoria zijn een gevaar voor de omgeving, de koks maken zich schuldig aan het overtreden van de opiumwetgeving en verdienen grof geld en het gedumpte afval vervuilt de natuur en treft de portemonnee van de grondeigenaar en de belastingbetaler.