Rutte, smaakmakers sinds 1872
DORDRECHT – Simon Rutte legde in 1872 de basis voor Distilleerderij Rutte & Zn. Ruim een eeuw lang werd het bedrijf van generatie op generatie overgedragen en uitgebouwd. Steeds op de vertrouwde plek in de Vriesestraat. Na vijf generaties kwam Rutte eind vorige eeuw onder de vleugels van het Schiedamse De Kuyper. Het Dordtse erfgoed is echter nog steeds in goede handen bij het bevlogen team onder leiding van directeur Myriam Hendrickx.
Liquorist Hester van der Hoorn is één van de gedreven medewerkers van Rutte. Tijdens proeverijen vertelt zij graag over de geschiedenis van het oer-Dordtse bedrijf. Die proeverijen vinden plaats in de voormalige woonkamer van de familie Rutte, boven de winkel. Achter de winkel ligt het hart van het bedrijf: de distilleerderij. “Daar wordt drie keer per week gestookt”, vertelt Van der Hoorn. “Nog steeds vindt de volledige productie in Dordrecht plaats en dat blijft ook zo. Alleen het bottelen van grotere partijen wordt elders gedaan.” Achter de winkel is ook het ‘laboratorium’ waar nieuwe recepten worden ontwikkeld. Een fijnzinnig en met geheimen omgeven proces. “Voor de Oude Simon bijvoorbeeld, de oude jenever die is ontwikkeld ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan, is het oude recept van Simon gebruikt. Dat bleek echter een sterkere smaak te hebben dan de jenevers van nu, omdat in die tijd daarmee de slechte waterkwaliteit verbloemd werd. Zo zijn we eindeloos met het team aan het puzzelen voor we tevreden zijn over een nieuwe smaak.”
Cuban Coffee
Met nieuwe, wat hippere producten worden nieuwe markten betreden door Rutte. En met succes. “De 100 procent organische wodka, de Cuban Coffee en de Black Berrylikeur zijn een groot succes, ook onder een jeugdiger publiek”, vertelt Van der Hoorn. Maar jenever is nog steeds het belangrijkste product. Rutte maakt ze in dertien varianten. Van jong tot oud, wat overigens slaat op jonge of oude receptuur en dus niet op de leeftijd, tot gelagerde varianten. Een deel daarvan ligt in oude bourbonvaten achter in de distilleerderij in de Houtrijpingsruimte. Daarnaast worden er rond de twintig likeuren gestookt: met een breed scala aan kleur- en smaakmakers; kruiden, noten, schillen en fruit. “Een Dordtse groenteboer neemt voor ons het mooiste fruit mee van de veiling. Maar we gaan er bijvoorbeeld ook ieder jaar met het team op uit om de sleedoorn te plukken. Zo ging John, de laatste Rutte die het bedrijf leidde, vaak de Biesbosch in om ingrediënten te zoeken.”
Kennis
Het pand aan de Vriesestraat, het winkeltje, de ketel en apparatuur waarmee wordt gedistilleerd; het ademt allemaal nog de authentieke sfeer uit van de tijd van de Oude Simon. Een Dordts icoon dat steeds bredere bekendheid geniet. Van der Hoorn: “John Rutte richtte zich vooral op de regio. Als ze onze jenever willen hebben, komen ze hem maar halen, was zijn redenering.” Inmiddels zijn de producten van Rutte verkrijgbaar in slijterijen in het hele land en is op bescheiden schaal export opgestart. “Maar ook in de horeca groeit de belangstelling voor mooie destillaten. Er is overigens nog wel wat te doen op het kennisgebied. Er is vaak een sommelier in huis en iemand met kennis van whiskey. Dat zou ook voor overig gedistilleerd, zoals jenevers en likeuren het geval moeten zijn.”
Rutte heeft diverse mogelijkheden voor proeverijen en bijvoorbeeld ook een workshop likeur maken. De Proefkamer is ook beschikbaar als vergaderlocatie. Informeer naar de mogelijkheden in de winkel aan de Vriesestraat 130 of kijk op de website: www.rutte.nl.
Bron:Dordt Centraal