Drechtwerkers aan de slag in buurthuizen

DORDRECHT – Onder de noemer Welzijn Nieuwe Stijl vinden er grote veranderingen plaats rond de Dordtse buurthuizen. Vijf zijn er dicht gegaan, drie zijn er overgedragen aan een andere beheerder en vijf gaat de gemeente op een nieuwe manier beheren en bemannen. Op dat laatste punt wordt een samenwerking aangegaan met Drechtwerk. Tot vreugde van Marco Wilke, directeur van de sociale werkvoorziener. “Dit initiatief past mooi bij ons en ons doel om meer mensen buiten de muren van Drechtwerk aan het werk te krijgen.”

 

 

 

 

Het initiatief geldt voor de vijf buurthuizen die de gemeente onder zijn beheer houdt: De Admiraal, Cultureel Centrum Sterrenburg, Koloriet (foto), De Nieuwe Stoof en Staart-West. Medewerkers van Drechtwerk zullen er onder meer de bemanning van de bar en het schoonmaken van de panden gaan verzorgen. Wilke schat dat er verdeeld over de vijf locaties rond de vijftien Drechtwerkers aan de slag zullen gaan. “Die kunnen zich daar verder ontwikkelen naar zelfstandigheid en leren om samen te werken met collega’s. We willen zoveel mogelijk met mensen uit de wijken gaan werken.” Ook de organisatie MEE gaat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in de buurthuizen inzetten. Zij gaan helpen bij het in stand houden van de activiteiten. Het gaat hier om ongeveer dertig mensen in een leerwerktraject. Deze organisatie gaat de buurthuizen ook gebruiken als uitvalbasis voor zijn wijkteams. Het zal allemaal even wennen worden, schat verantwoordelijk wethouder Wagemakers in. “De DWO is ontmanteld en er ontstaan nu nieuwe verhoudingen. Dat roept weerstand op, maar ik heb er vertrouwen in dat het goed gaat komen.”

 

Met de samenwerking tussen Drechtwerk en MEE wordt ook meteen voorgesorteerd op grote veranderingen die er aan zitten te komen in de sociale wetgeving. De wet sociale werkvoorziening en delen van de bijstand en de Wajong worden waarschijnlijk in een nieuwe participatiewet ondergebracht. Wagemakers: “Dit is goed voor de mensen zelf én de activiteiten kunnen blijven bestaan.” Voor de gemeente is er natuurlijk ook gewoon een financiële urgentie, zegt hij. “Door de veranderingen besparen wij uiteindelijk 6 ton op jaarbasis in 2016. Maar ik denk dat we met vijf buurthuizen in eigen beheer en vier wijkcentra onder andermans beheer (De Klockelaar, Gravenhorst, StaPal en Prinsemarij, red.) een redelijke dekking houden.” De Drechtwerkers zijn al een tijdje op proef betrokken bij de buurthuizen. Vanaf 1 januari gaan ze officieel van start. “De grote mate van zelfstandigheid wordt wel even spannend voor ze”, weet Marco Wilke. “Maar dat is ook meteen een pluspunt. Ik heb liever dat de belastingbetaler hier aan mee betaalt, dan aan simpel inpakwerk.”

 

 

 

Bron:Dordt Centraal