MRI-magneet met succes binnengetakeld

Een hijsklus van liefst 5000 kilo en een speelruimte van maar enkele tientallen centimeters is maandagochtend perfect verlopen. Op de locatie Dordwijk van het Albert Schweitzer ziekenhuis werd de magneet van een nieuwe MRI-scanner via een kleine patio naar beneden gelaten en naar binnen gereden. De scanner komt in de plaats van een exemplaar dat al in 1995 in gebruik werd genomen en zowel technisch als economisch volledig is uitgenut.

 

 

 

 

 

De nieuwe MRI heeft een veldsterkte van 3 Tesla (de oude was 1 Tesla), wat garant staat voor een veel hogere beeldnauwkeurigheid en/of werksnelheid. De MRI-techniek is vooral geschikt voor het bekijken van zeer fijne structuren en weke delen in het lichaam, zoals zenuwen, banden en spieren; en voor het opsporen van ontstekingen, hernia’s of tumoren. Uiteenlopende medische specialismen maken er gebruik van. Het systeem werkt zonder röntgenstraling, maar met radiogolven en een krachtig magnetisch veld.

Het apparaat heeft een ruimere ingang (70 centimeter doorsnee, tegen 60 voorheen), waardoor de patiënt een minder benauwende ervaring heeft tijdens het onderzoek. Het Albert Schweitzer ziekenhuis beschikt op Dordwijk over nog een tweede MRI-scanner van 1,5 Tesla. In Zwijndrecht staat er eveneens zo een. Op Amstelwijck staat een mini-exemplaar voor onderzoek aan armen en benen. Hier hoeft de patiënt niet met het hele lichaam in de buis.

De nieuwe scanner is in december klaar voor gebruik. Door hogere snelheid en meer ruimte, wil het ziekenhuis het onderzoek voor patiënten zo min mogelijk belastend maken.