Speurtocht naar slachtoffers bombardement
Dordtenaar Gert van Bemmel hoopt binnenkort de laatste namen en gezichten te weten van de burgerslachtoffers, die vielen bij het bombardement op het Dordtse Park Merwestein, op 24 oktober 1944.
De Royal Air Force voerde het bombardement op het park uit, omdat daar een villa stond, waarin het Duitse opperbevel gevestigd was, en verschillende bunkers. De villa werd vernietigd, maar ook omliggende straten werden zwaar getroffen. Tientallen huizen werden aan puin gegooid, in totaal tweeduizend panden liepen schade op.
Slachtoffers
Van Bemmel is lid van het Platform Stedelijke Herdenking en auteur van de website www.bombardementopdordrecht.nl. Daarop staan al namen van slachtoffers. “In een boekje van het verzet las ik ooit dat er onder de Dordtse bevolking 69 slachtoffers vielen, maar ik heb daar nooit ergens een bevestiging voor gevonden. Ook ontbreken er namen”, zegt hij.
Onlangs vond Van Bemmel in het archief van Museum 40-45 een foto, die wellicht het laatste stukje vormt van zijn puzzel. Joop van Helden, die als ooggetuige het bombardement overleefde en als vrijwilliger in het museum actief is, hoopt ook dat de foto meer informatie oplevert: “daarom steunen wij Gert bij zijn speurtocht”.
Broek vol
Van Helden weet nog goed hoe op die 24-ste oktober om vijf over twaalf het luchtalarm afging. Hij hoorde even later de eerste bommen inslaan: “het was een verschrikking, ik ben weggekropen achter een zuiltje. Er viel een bom op amper 20 meter van me. Ik ben nog nooit zo bang geweest. Ik schaam me er niet voor, ik had echt mijn broek vol”.
Tientallen Dordtenaren konden het niet navertellen, maar Van Helden kijkt niet om in wrok: “dat bombardement was gewoon nodig. Het doel werd vernietigd en er vielen onder de Duitsers ook zo’n 300 doden, waaronder twee generaals. Ik weet, dat er nog steeds discussie is over het aantal Duitse slachtoffers, maar ik heb er heel wat gezien”.
Bron:Rtv Rijnmond