Terug naar de werkvloer
Vrijdag 14 september heeft regiomanager Cora Hensems- van Druenen weer een dagje meegedraaid in het Oud-Beijerlandse kinderdagcentrum Symfonie van de Gemiva-SVG Groep. Het is bij deze stichting een goed gebruik dat het management ook af en toe een dag meedraait en zo direct contact houdt met de bijna 200 locaties van de stichting in Zuid-Holland. Begin dit jaar was Raad van Bestuurvoorzitter Gerard Gerding ook al een dag actief in Symfonie.
“Het is de beste, maar beslist ook de leukste manier om te ervaren wat er gebeurt in onze locaties”, vertelt Cora Hensems. “Onze dagjes meedraaien worden wederzijds gewaardeerd. De medewerkers voelen zich niet op hun vingers gekeken. Sterker nog, zij laten ons graag zien wat zij kunnen bereiken met de cliënten, kinderen met een ernstige ontwikkelingsachterstand of een verstandelijke handicap. Het is eerder spannend hoe de kinderen op mijn aanwezigheid reageren. Sommige kinderen hebben een grote behoefte aan voorspelbaarheid. Mijn aanwezigheid kan daar een inbreuk op zijn. Voor deze ochtend kreeg ik te horen dat het aan de stemming van de kinderen lag of ik welkom was op de groep. Gelukkig was dat zo. Om kwart over elf bleek het genoeg te zijn voor één van de kinderen. Ik ben toen gegaan.”
Locatiehoofd Monique Karsbergen is altijd ingenomen met de komst van de mensen uit het management. “De behoefte om mee te draaien is welgemeend, dat merken wij iedere keer weer. Zij willen echt weten wat er leeft onder de medewerkers. De zorg voor kinderen en volwassenen met een beperking staat onder druk door de bezuinigingen. Om als management hiervoor op te komen moet je wel weten waar medewerkers mee bezig zijn. Wij vechten voor het behoud van kleine groepen kinderen, waarvan Symfonie er meerdere heeft. Dat geeft ons de mogelijkheid om voor ieder kind de juiste plek te vinden. Wij hebben een structuurgroep, een ontwikkelingsgerichte groep, een tiener- en een speel/leergroep , gebaseerd op de huidige groep kinderen. Wij zoeken naar de juiste mix. Welk kind past het beste in welke groep? Niet alleen de beperkingen of leeftijd van het kind zijn bepalend, maar ook welke andere kinderen er in de groep zitten. Kinderen leren namelijk veel van elkaar. Het lukt ons nog steeds om ons aan te passen op de nieuwe kinderen die binnen komen. Wij monitoren het hele jaar door of het kind nog wel op zijn plek zit. Hiervoor gebruiken wij een speciaal ontwikkelingsvolgmodel. Dat werkt! Hiervoor is het nodig dat onze medewerkers goed geschoold zijn en blijven. Wij hebben eigen interne opleidingen, die heel gericht en efficiënt zijn. Dankzij de meedraaidagen van ons management zijn zij er ook van bewust dat scholing noodzakelijk blijft om kinderen met een beperking goed te kunnen begeleiden.”
Kinderdagcentrum Symfonie richt zich specifiek op kinderen met een ontwikkelingsachterstand of een verstandelijke of meervoudige beperking. “Juist als kinderen zo jong zijn proberen we ze wat mee te geven. Waar mogelijk gaan de kinderen uiteindelijk naar een vorm van onderwijs. De basis daarvoor hebben wij dan samen met de ouders, ons team medewerkers en onze therapeuten gelegd. Soms gaat een medewerkster van onze afdeling Ambulante Dienstverlening mee naar school om zowel het kind, de leerkracht als de andere kinderen vertrouwd met elkaar te maken. Uiteraard zijn er kinderen bij ons die door de zwaarte van hun beperking niet doorstromen naar het onderwijs. Voor hen blijft Symfonie dan het alternatief voor onderwijs. Als zij achttien jaar worden kunnen zij doorstromen naar één van onze activiteitencentra. De Gemiva-SVG Groep (waarvan Symfonie onderdeel uit maakt) heeft in deze regio een ruim aanbod voor dagbesteding. Samen met het kind en de ouders zoeken wij naar de juiste plek. Als een kind dan niet meer thuis kan of wil wonen heeft de Gemiva-SVG Groep hier in de omgeving een logeerhuis en enkele woonlocaties.”
Samenwerking
Om goede zorg te leveren werkt Symfonie nauw samen met een groot aantal organisaties. “De Gemiva-SVG Groep beschikt over een netwerk van therapeuten, die wij kunnen inschakelen met vragen over ergotherapie, logopedie, fysiotherapie e.d. De stichting is groot maar werkt met hele korte lijntjes en weinig overhead. Wij hebben ook goede contacten met de scholen voor speciaal onderwijs en met MEE, die een centrale rol vervult rond kinderen en volwassenen met een beperking. Ook hebben wij nauw contact met de gemeente omdat de financiering van onze zorg voor een belangrijk deel in 2014 bij de gemeente wordt ondergebracht. Gelukkig zijn wij al op een constructieve manier met hen in gesprek.”