Gemeente pakt graffitivervuiling binnenstad aan
Het college van burgemeester en wethouders gaat de graffitivervuiling in de binnenstad intensiever en gerichter aanpakken. Om deze aanpak te bekrachtigen hebben de wethouders Reynvaan en Sleeking woensdag 18 juli de gevel van de Trinitatiskapel aan de Vrieseweg 22 schoongemaakt. De eigenaar van dit monument heeft sinds kort een schoonmaakcontract.
De intensievere aanpak bestaat uit het schoonmaken van plekken die erg vervuild zijn, de zogenaamde hotspots. Verder wil de gemeente meer schoonmaakcontracten afsluiten, meer legale graffiti plaatsen aanwijzen en gerichter toezicht op straat inzetten. De gemeente is begin deze maand begonnen met het verwijderen van graffiti van de eigen panden.
Wethouder Reynvaan (Stadsbeheer) over de gerichte aanpak van graffiti: ‘Aanleiding voor deze actie is de toenemende overlast van graffiti in de binnenstad. Het aantal schoonmaakopdrachten is in een jaar gestegen van 300 naar 400. Het aantal afgesloten schoonmaakcontracten is gedaald. Hierdoor wordt helaas op minder plaatsen graffiti verwijderd. Sinds 2004 is het mogelijk een schoonmaakcontract met de gemeente voor gemiddeld 50 euro af te sluiten. We streven ernaar dat meer eigenaren van panden in de binnenstad zich bij de gemeente aanmelden voor het afsluiten van een schoonmaakcontract. Het is nu tijd voor actie.’
Duizenden euro’s boete
De gemeente heeft sinds 2004 een schoonmaakvoorziening voor pandeigenaren. Zij betalen gemiddeld 50 euro per jaar en in ruil daarvoor verwijdert de gemeente de graffiti binnen vijf dagen na de melding. Nog niet alle pandeigenaren blijken hiervan op de hoogte te zijn. De gemeente gaat nu gerichter en persoonlijker communiceren door de komende maanden in gesprek te gaan met pandeigenaren in omgevingen waar graffiti overlast geeft. Dit wordt gecoördineerd door een graffiti actieteam. De gemeente wil ook preventief kunstgraffiti aan laten brengen, zoals bij het Geldelozepad en de Spuiweg is gedaan. Ook gaat de gemeente intensiever samenwerken met Politie, het OM en Bureau Halt om daders beter aan te pakken. De gemeente wijst inwoners op hun verantwoordelijkheid en spoort ze nadrukkelijker aan melding te maken van graffiti, alert te zijn op graffitispuiters en de signalementen van de daders aan de politie door te geven. Graffitispuiters kunnen zo vaker op heterdaad betrapt worden. De boetes kunnen oplopen tot enkele duizenden euro’s.
Aantrekkelijke binnenstad
Begin deze maand is graffiti van alle gemeentelijke panden verwijderd. De komende maanden worden gericht schoonmaakacties uitgevoerd in de Binnenstad. Wethouder Sleeking (Binnenstad): ‘Het moet zeker in de binnenstad minder aantrekkelijk worden om graffiti te spuiten. Hoe schoner de omgeving, hoe hoger de drempel. Deze aanpak maakt onderdeel uit van ons streven de binnenstad aantrekkelijker te maken. We investeren in onze binnenstad en een schone graffiti vrije stad draagt bij aan de leefbaarheid en levendigheid van de stad.’