Subsidies rechtmatig besteed
Bij een controle van ruim 200 subsidies in 2011 bleek dat 98 procent rechtmatig is besteed. De meeste instellingen en burgers werkten goed mee aan de controle en leverden de gevraagde informatie op tijd aan. Het vertrouwen van het gemeentebestuur is terecht gebleken. Het college gaat dan ook door op de ingeslagen weg: minder rompslomp voor subsidie-aanvragers, minder kosten voor de gemeente.
Per 1 juli 2010 zijn de regels voor subsidies veranderd. Bij subsidies tot €20.000 hoeven burgers en stellingen niet meer verantwoording af te leggen door documenten in te sturen. De gemeente kan wel achteraf controleren via steekproeven. Het gemeentebestuur kwam tot deze keuze vanuit het principe van vertrouwen en verantwoordelijkheid. Vertrouwen dat subsidieaanvragers het geld goed besteden, maar ook de verantwoordelijkheid geven om zelf eventuele veranderingen actief te melden. Wie zich niet aan de regels houdt, kan sancties verwachten.
Aanmoediging
Over het eerste volledige jaar waarin de nieuwe regels golden, heeft de gemeente nu een steekproef gehouden waarbij de helft van alle verstrekte subsidies achteraf zijn gecontroleerd. Daarbij bleek dat 98 procent rechtmatig was besteed. In één geval zijn er andere activiteiten uitgevoerd, in twee gevallen weken de financiële cijfers af, in één geval bleek de subsidie te hoog te zijn geweest. ,,Ons vertrouwen in instellingen en burgers is terecht gebleken”, stelt wethouder Bert van de Burgt tevreden vast. ,,Wij zien hierin een aanmoediging om door te gaan op deze weg. Dat betekent bijvoorbeeld dat we volgend jaar nog maar een kwart van de subsidies in de steekproef zullen meenemen.”
Besparing
De nieuwe werkwijze scheelt de verenigingen, instellingen en burgers die subsidie aanvragen veel papieren rompslomp. En tegelijkertijd betekent het ook veel minder werk voor de gemeente, en daarmee een besparing van €200.000 per jaar vanaf 2013.