Tongplaat officeel in gebruik genomen
Op 9 juni is de Tongplaat met een officiële handeling in gebruik genomen. Gedeputeerde Han Weber, wethouder Harry Wagemakers en regiodirecteur van Staatsbosbeheer Harry Boeschoten onthulden, na een bezoek aan het natuurgebied, een plaquette.
De werkzaamheden aan de Nieuwe Dordtse Biesbosch hebben niet stil gelegen. De buitendijk van de Tongplaat is op 8 mei doorgegraven. De polder (100 ha) is daarmee weer onderdeel geworden van het rivierensysteem.Dwars door de polder is een nieuwe stroomgeul gegraven. Met hoogwater komt bijna de hele Tongplaat onder water te staan en met laagwater valt een deel van de polder weer droog. Het eindresultaat is een afwisselend en ruig rietland met biezen, spindotters en vloedbossen.Voor vogels zoals de zilverreiger, de lepelaar, de tureluur, de kluut en andere steltlopers wordt de Tongplaat in de eerste jaren een belangrijk gebied om voedsel te zoeken. Na de ontwikkeling van rietland zullen ook veel vogels gebruik maken van de Tongplaat om te broeden, denk dan aan de rietgors, blauwborst en sprinkhaanzanger. Door het gebied lopen straks drie wandelpaden, waaronder een avontuurlijk laarzenpad dat alleen met laagwater begaanbaar is.
Uitkijkpunt
Aan de noordoostzijde van de Tongplaat is een uitkijkpunt aangelegd met een bankje en een informatiepaneel. Hier kan men even van de fiets afstappen en over het natuurgebied heen kijken.Om de rust voor de natuur te behouden worden maatregelen genomen om te voorkomen dat jetski’s en motorvaartuigen de instroomopening van de stroomgeul aan de Nieuwe Merwede in kunnen varen. Voor de opening wordt een zogenaamde ballenlijn aangelegd.De bunkers op de Tongplaat blijven, omdat ze naast hun cultuurhistorische waarde ook dienst doen als slaapplaats voor vleermuizen.
Foto:Gemeente Dordrecht