Nationaal Onderwijsmuseum verhuist naar De Holland
DORDRECHT-Eind vorig jaar werd al bekend dat het Nationaal Onderwijsmuseum vanuit Rotterdam naar gebouw De Holland in Dordrecht verhuist. Nu is ook duidelijk welk financiële plaatje daar voor de gemeente aan hangt: 5,5 miljoen euro voor de renovatie en als afschrijving op de boekwaarde. Daarnaast geeft Dordrecht jaarlijks 3 ton subsidie. “Er zijn vele redenen om het gebouw te herstellen en te behouden”, zegt wethouder Jasper Mos van Cultuur over de investering.
Ook als het museum niet naar De Holland was gekomen had Dordrecht zeker 1,5 miljoen euro moeten afschrijven op het gebouw. “De boekwaarde steeg de afgelopen jaren door, terwijl de werkelijke waarde steeds minder werd”, zegt Mos. Tegelijkertijd stond het gebouw van één van de meest gesloopte architecten, Sybold van Ravesteyn, er met het jaar troostelozer bij. De zeven architecten die na een voorselectie zijn aangeschreven om met een offerte te komen zullen dicht bij het originele ontwerp moeten blijven. Tegelijkertijd wordt de verbouwing aangegrepen om het pand zoveel mogelijk te verduurzamen. Het museum zorgt zelf voor het interieur. Als de gemeenteraad instemt met de investering moet het in september 2014 open gaan. “Maar met zo’n oud pand blijf je altijd het risico houden op meerwerk”, waarschuwt Mos. Tot die tijd is het museum gevestigd aan de Nieuwe Haven, maar daar zullen alleen incidenteel activiteiten plaatsvinden. “Onder de noemer Dicht, maar niet gesloten organiseren we tijdens de renovatie vanaf de eerste week van juli vanuit Nieuwe Haven 26 diverse activiteiten voor en met inwoners van Dordrecht en de Drechtsteden”, meldt directeur Tijs van Ruiten.
100.000 bezoekers
Het Nationaal onderwijsmuseum beheert een van ‘s werelds belangrijkste en omvangrijkste onderwijshistorische collecties. Het trekt jaarlijks ruim 100.000 bezoekers, waarvan 60.000 via externe tentoonstellingen door het hele land. Het museum denkt in Dordrecht toe te groeien naar vergelijkbare bezoekersaantallen. In Dordrecht zal de focus vooral liggen op individueel en familiebezoek. Het groepsbezoek van scholen blijft echter een belangrijke doelgroep. Wethouder Mos verwacht dat het nieuwe museum ook een positief effect heeft op het Spuiweg-gebied, dat de looproute vormt naar onder meer het Hof en Huis van Gijn. Als de werkzaamheden aan De Holland klaar zijn, gaat de gemeente het gebouw verhuren aan het Onderwijsmuseum. Dat krijgt overigens naast de gemeentelijke subsidie ook jaarlijks een bijdrage van 550.000 euro van het ministerie van OCW.
Bron:Dordt Centraal