Vereniging groepswonen Ouderlandshoek Dordrecht
DORDRECHT – “Eenzaamheid onder ouderen is een groot probleem. Groepswonen is dan een ideale oplossing”, stelt Cas van der Linden, voorzitter van de jubilerende Vereniging Groepswonen van Ouderen Ouderlandshoek. Op een open dag op zaterdag 16 mei kunnen belangstellenden kennismaken met deze vorm van wonen, ook wel omschreven als een maatschappelijke lat-relatie.
In het appartementencomplex aan de Pallisander in Oudelandshoek wonen 57 bewoners, in leeftijd variërend van 60 tot bijna 90 jaar. Allemaal zijn ze lid van de vereniging die dit jaar zijn 15-jarig bestaan viert. “We zijn altijd voor elkaar bereikbaar, wisselen veel kennis met elkaar uit en organiseren gezamenlijke activiteiten”, vat Van der Linden samen. “Die opzet zorgt ervoor dat mensen langer zelfstandig kunnen wonen.” De bewoners, zowel alleenstaanden als koppels, blijven in actie met activiteiten als nordic walking en spelavonden, minimaal zes keer per maand wordt er gezamenlijk koffie gedronken en regelmatig wordt er samen gekookt en gegeten. “Mensen zien ons als een soort bejaardenhuis, maar dat is absolute kul. En we zijn ook geen soort sekte, zoals sommigen denken. We zijn gewoon een groep mensen die ook regelmatig een verschil van mening heeft.” Wie zich aanmeldt als toekomstige bewoner van Ouderlandshoek moet zich wel realiseren dat Groepswonen voordelen heeft, maar ook verplichtingen met zich mee brengt. “De vereniging moet ook bestuurd worden en er moeten dingen georganiseerd worden”, somt Van der Linden op. “Daarom streven we naar evenwicht in de groep. Er is dus ook behoefte aan jongere, actieve senioren.”
Wachtlijst
Tegelijk met Ouderlandshoek viert ook de overkoepelende LVGO (Landelijk Vereniging Groepswonen van Ouderen) een jubileum. Deze werd 25 jaar geleden opgericht en is in die tijd eigenlijk eerder actueler dan ouderwetser geworden. Met behoud van hun privacy kunnen de bewoners immers langer zelfstandig blijven wonen zonder er alleen voor te staan. Ouderlandshoek heeft een wachtlijst, maar doordat mensen naar een verzorgingshuis moeten of komen te overlijden, kan er nu en dan opeens een aantal woningen vrijkomen. De bewoners bepalen zelf wie er nieuw in Ouderlandshoek komt. “Maar in principe is iedereen, ongeacht afkomst of gezindte, welkom”, benadrukt Van der Linden. “We hebben geen ballotage of zo, maar kijken gewoon of het onderling klikt.”