Nieuwe bestemming voor oude LTS
DORDRECHT – Ambachtswerk wordt er al meer dan tien jaar niet meer onderwezen in de oude ambachtsschool aan de Reeweg. In de nieuwe plannen met een groot deel van het pand is echter wel volop ruimte voor mensen die mooie dingen met hun handen kunnen. En met hun hoofd. Op 20 en 21 april presenteert een nieuwe stichting het ‘cultureel buurtinitiatief’ Werkplaats Oost.
Een paar jaar geleden was het nog de bedoeling dat basisschool Noordhove, samen met de evangelische basisschool Eden, zijn intrek zou nemen in het rijksmonument aan de Reeweg Oost. Dat zou eerst wel grondig gerenoveerd moeten worden. Die plannen bleken niet haalbaar en werden in het voorjaar van 2010 definitief afgeblazen. Aan het eind van dat jaar diende de Stichting voor de Werkplaats een compleet uitgewerkt plan in voor ruim tweeduizend vierkante meter van het pand. Dat viel in goede aarde bij de gemeente, eigenaar van het gebouw. De zeven initiatiefnemers kregen eind december de sleutel. Sindsdien hebben zij het dak gerepareerd, de ruiten vervangen, de ruimtes schoongemaakt en heringericht. “Het dak was echt overal lek”, vertelt Ifor Schrauwen, één van hen. “Honderden uren hebben we op het dak doorgebracht. En enorme hoeveelheden troep hebben we verwijderd.” Het oude schoolgebouw is door de gemeente te koop gezet. Ondertussen kunnen de stichting, en de tijdelijke bewoners van het voorste deel van het pand, erin blijven. “Voor die tijd moeten wij dus ons plekje veroveren”, redeneert Schrauwen. “We doen dat zonder structurele subsidie. Eventueel zullen we af en toe een projectsubsidie aanvragen.”
Theater en werkruimte
Drie grote ruimtes in het gebouw zijn de afgelopen maanden geschikt gemaakt voor het publiek. Zo zijn er een zaal, een theater en een foyer gecreëerd. Hierin gaat de stichting samen met derden programmeren. Enkele deelnemende partijen zijn ToBe, Twern, Stichting Toendra en Do Not X Ray. “Partijen komen bij ons en wij plannen het in”, legt Schrauwen uit. “Dat kan van alles zijn, van concerten tot theater en volksdans. En nu steeds meer buurthuizen dichtgaan is dit ook een mooie plek voor zaken als inloopavonden voor jongeren en cursussen.” De andere ruimtes zijn omgebouwd tot werkplaats, onder andere voor geluid, hout, staal, schilderen, grafische activiteiten en kantoorwerkzaamheden. Een gedeelte hiervan is vast in gebruik van de zeven initiatiefnemers, onder meer een decorbouwer, een elektricien/theatertechnicus en een schilder. Een ander gedeelte is beschikbaar voor anderen, zowel voor dagdelen als voor langere perioden. Schrauwen: “Voor allerlei werkzaamheden kunnen mensen hier tegen een laag tarief werkruimte huren.” Het initiatief kan ook op de sympathie van de buurt rekenen. Tekenend is bijvoorbeeld de gepensioneerde timmerman die in het pand ooit het vak leerde en nu zijn werkmateriaal doneert.
Tijdens de opening op 20 (14.30 tot20.30uur) en 21 april (10.30 tot20.30uur) kan iedereen rond komen kijken in de werkplaats en een voorproefje krijgen van de activiteiten die er ontplooid zullen worden. De reizende expositie Van De Straat kan bekeken worden, maar er zijn ook theater, film, poppenkast, muziek, beeldende kunst, rondleidingen en wat te eten en te drinken.
Foto’s interieur:Tim Leguijt.