Afname aantal jongeren met alcoholvergiftiging in regio ZHZ

Dordrecht – Het aantal kinderen met alcoholvergiftiging in de regio Zuid-Holland Zuid is in 2011 met 16% afgenomen. Dit blijkt uit de jaarcijfers van de ambulancedienst Zuid-Holland Zuid die op verzoek van het regionale alcoholpreventieprogramma ‘Verzuip jij je toekomst?!’ in kaart zijn gebracht. In 2011 werden er 58 kinderen in de leeftijdscategorie van 12 t/m 19 jaar door ambulancepersoneel behandeld met als belangrijkste geregistreerd letsel ‘alcoholvergiftiging’. In 2010 waren dit er 69.

 

 

 

 

De cijfers van de ambulancedienst hebben betrekking op jongeren die ter plaatse eerste hulp hebben gekregen, naar de eerste hulp zijn gebracht of zijn opgenomen in het ziekenhuis. Van de door het ambulancepersoneel behandelde jongeren is 17% jonger dan 16 jaar. In 2010 was het aandeel 16-minners nog 39%. Ongeveer een derde van de behandelde jongeren is een meisje. Anneke Risselada, projectleider van ‘Verzuip jij je Toekomst?!’ is opgelucht dat de stijgende trend van de afgelopen jaren is doorbroken. “Het is natuurlijk nog steeds te veel, maar ik hoop dat er sprake is van een definitieve breuk en dat we het aantal de komende jaren verder naar beneden kunnen krijgen. Daar gaan we in 2012 in ieder geval weer ons best voor doen”.

 

Zo organiseert Verzuip jij je Toekomst?! op 15 maart bij het Zwijndrechtse DevelsteinCollege een Lagerhuisdebat met het thema ‘alcohol en jongeren’. Hierbij is ook kinderarts Nico van der Lely, initiator van de eerste Nederlandse polikliniek voor Jeugd & Alcohol in Nederland, aanwezig. Onlangs verscheen zijn boek ‘Onze kinderen en alcohol’ waarin hij onder andere ingaat op wat hij vrijwel dagelijks op zijn alcoholpoli aan gevolgen van (overmatig) alcoholgebruik tegenkomt.De cijfers van de ambulancedienst laten verder zien dat het totaal aantal behandelde mensen met alcoholvergiftiging (in alle leeftijdscategorieën) in 2011 is afgenomen met 9%. Nu zijn er in totaal 200 personen behandeld. De daling in de categorie 12 t/m 19 jaar is het sterkst. Opvallend is dat er in de leeftijdscategorieën 60-69 jaar en 70+ sprake is van een stijging (respectievelijk van 9 naar 13 en van 8 naar 13 gevallen).