Synodepenning 1619DORDRECHT – In 1618/1619 was Dordrecht een half jaar lang het centrum van Europa. Meer dan honderd professoren, politici en predikanten uit binnen- en buitenland, kwamen in Dordrecht bijeen voor een unieke kerkvergadering; de Synode van Dordrecht. Precies 400 jaar later viert de stad dit jubileum onder de noemer Ode aan de Synode met een breed publieksprogramma. Ter gelegenheid hiervan ontwerpt beeldend kunstenaar Theun Okkerse een speciale herdenkingspenning.

 

 

 

 

 

De gemeente Dordrecht schreef een kunstopdracht uit onder lokale professioneel beeldend kunstenaars voor het ontwerp van een eigentijdse Synode penning. Uit vijftien inzendingen selecteerde een jury drie genomineerden om een schetsontwerp te maken; Wim van Broekhoven, Manuela Porceddu en Theun Okkerse. De uiteindelijke keuze viel op het ontwerp van Theun Okkerse.

Hij ontwierp een penning waarin heden en verleden samenkomen, geïnspireerd op de penning die tijdens de Synode van 1619 aan iedereen werd uitgereikt. ‘Een sterk en goed verhalend ontwerp’, volgens de jury, die bestond uit Han Bakker (cultureel intendant mijlpalen gemeente Dordrecht), Martin Bloemendal (voorzitter van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Munt- en Penningkunde) en Bonnie Dumanaw (lid van de commissie beeldende kunst Dordrecht).

Theun Okkerse en zijn ontwerp
Het grote publiek kent het werk van Theun Okkerse (Dordrecht, 1954) van de slagschaduw van het postkantoor dat op het Begijnhof te zien is. Over het ontwerp van de penning zegt Okkerse: “Twee zichtpunten vormen de basis van het penningontwerp. Naar boven en naar beneden kijken. Het hemelse en aardse. Een zijde waarop figuren in vroeg 17de -eeuwse kledij staan; pratende mannen en een paar vrouwen die toekijken. Zij staan op een schijf en zijn schuin van onderen te zien. Het gesprek van de Synode wordt in deze bovenaardse omgeving voortgezet. Die ovaal is ook aan de keerzijde te zien, maar hier is het zichtpunt gewisseld. We kijken hier naar beneden; naar de huidige stad Dordrecht aan het water. De stad staat hier symbool voor het Nederland van nu. Het leven van de Nederlanders – de mentaliteit, cultuur en taal – is mede bepaald door wat er in de Synode werd besloten.”

De herdenkingspenning is in brons in een exclusieve oplage van 500 stuks te koop vanaf half november bij het Dordrechts Museum, de Grote Kerk, Het Hof van Nederland en de VVV Dordrecht. Ook worden er 25 speciale zilveren penningen geslagen.