Voormalige ziekenomroep RANODORDRECHT – Ziekenomroep Stichting RANO heeft haar állerlaatste activiteit verricht: een forse schenking ten behoeve van onderzoek naar de behandeling van chronische leukemie in het Albert Schweitzer ziekenhuis. De RANO stopte in januari na 62 jaar met uitzenden, omdat er voor ‘ouderwetse’ ziekenhuisradio geen publiek meer is.

 

 

 

 

 

 

“We hebben door de decennia heen een flinke reserve opgebouwd”, vertelt penningmeester Pim Reijndorp. “Dat was onze ‘levensverzekering’. Als ons mengpaneel ooit kapot zou gaan, moesten we het kunnen vervangen en dat zou razend duur zijn.” Nu de stichting werd opgeheven, kwam het geld vrij. Reijndorp: “We wilden dat onze laatste middelen ook ten goede zouden komen aan de patiënten, voor wie we als RANO immers bestonden.” Het bestuur besloot schenkingen te doen aan Roparunteam ASz Runners, Stichting ALS Nederland en Stichting Opkikker. Maar de grootste schenking uit het RANO-restkapitaal, de helft, werd bestemd voor het Vriendenfonds Albert Schweitzer ziekenhuis. Dit fonds steunt wetenschappelijk onderzoek binnen het ziekenhuis en draagt bij aan patiëntencomfort.

 

De donatie à 13.500 euro komt specifiek ten goede aan leukemieonderzoek. Behalve door Vriendenfondsvoorzitter Wim de Leur werd het cadeau daarom ook in ontvangst genomen door dr. Mark-David Levin, de internist-hematoloog die het onderzoek coördineert. Bijna een jaar na de opheffing bleek het RANO-team nog net zo hecht als tevoren: maar liefst zeventien vrijwilligers wilden bij de laatste handeling zijn, ruim de helft van het aantal medewerkers toen de RANO stopte. Ze brachten als afscheid een bezoekje aan hun inmiddels ontmantelde studio in de ziekenhuiskelder.
FOTO:
RANO-penningmeester Pim Reijndorp (links) overhandigt de cheque aan Vriendenfondsvoorzitter Wim de Leur en dr. Mark-David Levin, onder toeziend oog van een grote groep RANO-vrijwilligers.