Bloedprikken helpt bijZWIJNDRECHT – Op elke naald waarmee bloed wordt geprikt, zitten twee dopjes. Ze wegen bijna niks, tenzij je er héél veel bij elkaar hebt. De opbrengst van een halfjaar dopjes sparen op vier priklocaties van Result Laboratorium, vormde een bijna niet te tillen aantal kilo’s plastic. En dat is geld waard! Geld waarmee KNGF Geleidehonden heel blij is. Er kunnen namelijk geleidehonden mee worden opgeleid.

 

 


Op 24 juni werd de eerste lading plastic in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Zwijndrecht overhandigd aan instructeur Jaap Oosterhoff van KNGF Geleidehonden, onder toeziend oog van blindengeleidehond Yento. Het begon allemaal zo: eind 2015 liet Sandra Stam uit Papendrecht bloed prikken bij Result Laboratorium in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Sliedrecht. “Ik zag de dopjes op de naalden en ik wist dat KNGF Geleidehonden plastic doppen spaart, om geld in te zamelen.” Sandra is puppypleegouder, zij heeft jonge hondjes die later geleidehond worden, in huis gedurende het eerste levensjaar.

Laboratoriumassistente Stefanie Kuijten zag direct de mogelijkheden: zij lobbyde bij haar collega’s op vier vestigingen van het Albert Schweitzer ziekenhuis om de dopjes – en andere plastic doppen die toevallig voorbijkomen – apart te gaan houden. “Normaal gingen ze bij het afval”, vertelt Stefanie. “Alle collega’s vonden het leuk en dan gaat het ineens heel snel. We weten niet precies hoeveel kilo’s we hebben, maar het is een enorme berg. Na vandaag gaan we gewoon door.” Ook andere priklocaties worden erbij betrokken.

Jaap van KNGF Geleidehonden is er verguld mee: “De opleiding van geleidehonden wordt maar voor een deel vergoed door de zorgverzekeraars. Wij zijn daardoor ook afhankelijk van fondsenwerving. Heel mooi dat iedereen zo betrokken is!” Namens alle geleidehonden zat Yento erbij en keer ernaar. Hij is sinds kort de geleidehond van Peter de Bruin, wiens vrouw Heleen toevallig ook bij Result Laboratorium werkt. Jaap: “Je doet het altijd voor iemand die dichterbij is dan je denkt.”

KNGF Geleidehonden worden niet alleen ingezet voor mensen met een visuele beperking, maar ook onder anderen voor mensen met een lichamelijk handicap, voor kinderen met autisme en voor oud-militairen die getraumatiseerd zijn. Meer informatie is te vinden op www.geleidehond.nl

FOTO 1:
Laboratoriumassistente Stefanie Kuijten overhandigt een klein deel van de doppen symbolisch aan Jaap Oosterhoff van KNGF Geleidehonden, rechts staat Peter de Bruin met Yento.

FOTO 2:
De keurig getrainde geleidehond Yento houdt een oogje in het zeil bij de zakken met plastic doppen.