DORDRECHT – Inwoners van de Drechtsteden die via de Wmo een beroep doen op individuele begeleiding of groepsbegeleiding, hoeven daar voortaan geen eigen bijdrage meer voor te betalen. Daartoe heeft het Drechtstedenbestuur besloten. Het schrappen van de eigen bijdrage scheelt voor mensen die er gebruik van maken rompslomp en geld. Afhankelijk van de individuele situatie kan het van een klein bedrag tot wel honderden euro’s per maand schelen.
Het Drechtstedenbestuur wil voorkomen dat mensen vanwege de eigen bijdrage afzien van ondersteuning die ze nodig hebben. De maatregel gaat per direct in. Op afzienbare termijn komen er mogelijk nog meer versoepelingen, dit stelt het Drechtstedenbestuur voor aan de Drechtraad. Het gaat dan om het verlagen van de eigen bijdrage door aanpassing van de berekening en om het afschaffen van een eigen bijdrage voor woningaanpassingen voor minderjarige kinderen, woonvoorzieningen in gemeenschappelijke ruimtes en voor individuele taxikostenvergoeding.
Achtergrond
Tot 2014 bestond er een compensatieregeling voor chronisch zieken en gehandicapten. Na het afschaffen van die regeling en de overdracht van voorzieningen naar de Wmo, gingen vooral voor midden- en hogere inkomens de eigen bijdragen fors omhoog. Het lijkt erop dat om die reden klanten ondersteuning zijn gaan mijden. Dat is één van de mogelijke verklaringen voor het overschot dat gemeenten op de Wmo hebben geboekt.“Daarom hebben we nu besloten de eigen bijdrage voor een aantal voorzieningen te schrappen”, zegt Karin Lambrechts, in het Drechtstedenbestuur verantwoordelijk voor de Wmo, “Het gaat er ons om dat mensen de zorg en ondersteuning krijgen die ze nodig hebben.” De Drechtsteden kunnen de lagere inkomsten (circa 2,6 miljoen euro) opvangen uit de overschotten op de collectieve ziektekostenverzekering en de bijzondere bijstand voor chronisch zieken en gehandicapten.