kort herstelDORDRECHT – Voor het eerst krijgen twee patiënten in juli in het Albert Schweitzer ziekenhuis een heupprothese via de zogeheten ‘voorste benadering’, waarbij de patiënt in rugligging wordt geopereerd in plaats van op de zij. Groot voordeel hiervan is een sneller herstel. De orthopedisch chirurgen Pieter van der Woude en Joost Peerbooms hebben zich het afgelopen jaar bekwaamd in deze methode, die in toenemende mate in Nederland wordt gebruikt. ( Foto Frederike Slieker De orthopedisch chirurgen Pieter van der Woude (links) en Joost Peerbooms hebben zich het afgelopen jaar bekwaamd in de ‘voorste methode’. )

 

 

Bij de voorste benadering treedt minder schade op, doordat er geen spieren losgemaakt hoeven te worden. De patiënt heeft bovendien minder pijn. Na de operatie zijn er minder leefregels en de kans op zwikkend lopen is kleiner. Het snelle herstel is vooral te zien in de eerste zes tot twaalf weken na de operatie.De langetermijnresultaten – waaronder de levensduur van de prothese – zijn nog niet bekend. Wel is er een mogelijk nadeel van de methode bekend, namelijk dat een gevoelszenuw aan de voorkant van het bovenbeen geïrriteerd kan raken. Hierdoor kan er een dove, gevoelloze en soms pijnlijke plek aan de voorkant van het bovenbeen en om het litteken ontstaan. Dit komt bij 5 tot 15 procent van de patiënten voor en verdwijnt bij vrijwel iedereen binnen een jaar.

 

De laterale (zijwaartse) benadering bij het plaatsen van de heupprothese is op dit moment de meest gebruikte methode, waar de orthopeden in het Albert Schweitzer ziekenhuis zeer ruime ervaring mee hebben. De voordelen van deze methode zijn het ruime zicht op het heupgewricht, de voorspelbaarheid van de prothese op lange termijn en de zeer kleine kans op het uit de kom schieten van de kunstheup na de operatie. Maar er moet wel een deel van de spier die het been zijwaarts beweegt, losgemaakt worden, waardoor het herstel langer kan duren. Vroeger werd ook nog gewerkt volgens de achterste benadering; die wordt alleen nog gebruikt bij patiënten die in het verleden op die manier zijn geopereerd en nu in aanmerking komen voor een revisie-operatie. Patiënten met heupklachten kunnen na verwijzing door de huisarts bij de orthopeden op het spreekuur terecht op de ziekenhuislocaties Dordwijk, Zwijndrecht, Sliedrecht en per 29 juni ook in de polikliniek binnen het Gezondheidscentrum GOED Ridderkerk.