DORDRECHT –  Onze geschiedenis zit in gebouwen, schilderijen, archeologische vondsten en voorwerpen. Ze vertellen allemaal een eigen verhaal. Die vind je overal terug; langs de oude havens, in kerken en statige huizen en in musea. Vaak blijven veel van die verhalen verborgen. Het stadsdepot aan de Dordtse Kil telt er talloze, verpakt in o.a. bodemvondsten, prenten en documenten. Wat gebeurt er als je die uit het stof haalt, ontleedt en koppelt aan de stad zoals die nu is?

 

 

Geschiedenis wordt tastbaar en ‘kleine’ verhalen komen tot leven. Samen vertellen ze de ‘grotere’ geschiedenis van Dordrecht, Nederland of van ver daarbuiten. Dat is precies waar het om gaat in de nieuwe en unieke serie masterclasses Verborgen Verhalen van Dordrecht. Ontwikkeld door Theo Pronk, historicus en docent aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, in samenwerking met het Dordrechts Museum (waartoe ook Het Hof van Nederland, het Regionaal Archief Dordrecht en Huis Van Gijn behoren).
Reis door de geschiedenis
In zes masterclasses ga je letterlijk op reis door de geschiedenis. Aan de hand van voorwerpen, die vaak speciaal voor jou uit het stof worden gehaald, komen bijzondere en verrassende verhalen tot leven. Van dagboeken, schilderijen en archeologische vondsten tot kerk, stadhuis en gevangenis. Zo bekijk je voorwerpen en bezoek je de plekken waar ze mee zijn verbonden. Minder theoretisch, maar zeker niet minder verdiepend, staan zo het object en de plaats centraal. Aan de hand van hun verhalen maak je een reis door de geschiedenis, van mensen, hun stad, het gewest Holland, ons Nederland, Europa, en soms zelfs ver daarbuiten. Stadsgeschiedenis van klein naar groot en in breed perspectief dus.

Binnen & buiten
De bijeenkomsten vinden plaats op verschillende plekken in de stad, van monumenten, pleinen en straten tot het stadsdepot, Regionaal Archief Dordrecht, Het Hof van Nederland en het Dordrechts Museum. Deze bezoeken worden aangevuld met momenten in de collegebanken.
De masterclasses zijn bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de stad, benieuwd is naar dat wat normaal verborgen blijft, verdieping zoekt, begaan is met het culturele erfgoed of eens op een andere manier geschiedenis wil beleven. De reeks opent nieuwe deuren en biedt een prachtige aanvulling op het bestaande aanbod van studies en cursussen in en over de stad.

Praktisch
De serie wordt op donderdag- en zondagmiddag aangeboden.
Tijd: 13.30 – 16.00 uur. Kosten: 195,00 euro per persoon voor zes masterclasses incl. entree diverse locaties. Data donderdagmiddagreeks: 1, 15 en 29 oktober; 12 en 26 november en 10 december. Reservedatum 17 dec. Data zondagmiddagreeks: 4 en 18 oktober; 1, 15 en 29 november en 13 december. Reservedatum 20 december. Let wel! Afwisselen tussen de donderdag en zondag is niet mogelijk. Er wordt veel gelopen tijdens de masterclasses. Meer weten of inschrijven? Kijk op www.dordrechtsmuseum.nl/verborgen-verhalen