Robert Vreugdenhil hulpverlener van het jaar
Omzien naar elkaar, verantwoordelijkheid nemen voor je buren en voor de mensen op straat: daarvoor pleitte Robert Vreugdenhil woensdagmiddag, nadat hij in de ambulancepost Zwijndrecht was gehuldigd door de Dordtse wethouder Harry Wagemakers. Vreugdenhil werd vorige week door minister Opstelten uitgeroepen tot landelijk ‘Hulpverlener van het Jaar’ in de beroepsgroep ambulance.
De Dordtenaar is behalve ambulanceverpleegkundige ook warm pleitbezorger en strijder voor meer ‘burgerhulp’ op het gebied van reanimaties. “Er zijn genoeg mensen die willen helpen bij een hartstilstand, die bereid zijn om cursussen te volgen. Maar zij hebben defibrillators (AED’s) nodig en een systeem voor alarmering. Je kunt pas gaan helpen, wanneer je wéét dat bij jou in de straat iemand in huis een hartstilstand heeft gekregen.”
Vreugdenhil vecht met zijn Stichting Reanimatie Drechtsteden dan ook voor bredere invoering van het systeem AED Alert, waarbij getrainde burgers door de meldkamer worden ingeseind over een hartstilstand in hun buurt. De stichting werft en traint daarnaast mensen in goed gebruik van de AED. Vreugdenhil: “250 keer per jaar rukken wij als Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid uit voor een reanimatie. Maar een ambulance mag er 15 minuten over doen om bij de patiënt te komen en heeft die tijd vaak ook nodig. De cruciale grens bij een hartstilstand is zes minuten. Als je binnen die termijn hulp wil bieden, moeten méér mensen in staat zijn en de middelen hebben om actie te ondernemen.”Als omstanders al begonnen zijn met helpen, is de uitkomst vaak veel beter. “Soms zit de patiënt alweer rechtop als wij aankomen en is het hart weer op gang gekomen, dankzij een AED en iemand die hiermee kon omgaan.”
Wethouder Wagemakers gaf aan spoedig in gesprek te willen gaan met de stichting, om te bekijken waar snelle winst mogelijk is. “We kunnen helaas niet op elke straathoek een ambulance hebben klaarstaan”, aldus de wethouder. “Wanneer particulieren dit kunnen opvangen met relatief simpele middelen, is dat geweldig. We zijn met z’n alleen vaak geneigd naar de high-tech, topklinische zorg in de regio te kijken. Maar goede zorg begint wel bij de basis, en dat is vaak gewoon letterlijk iemand in leven houden op straat.”Wagemakers zei enorm trots te zijn dat juist een ambulanceverpleegkundige uit deze regio landelijk zo’n zichtbaar succes heeft weten te boeken. “Het geeft mij een veilig gevoel dat jij en je collega’s er zijn als het nodig is.”