Wantijpop maakt er werk van
In Dordrecht vinden jaarlijks vele evenementen plaats. De gemeente Dordrecht zou graag zien dat deze evenementen duurzamer worden, aangezien duurzaamheid een speerpunt is voor het Dordtse college. Het festival Wantijpop op zaterdag 15 juni is daarvan een mooi voorbeeld. Het evenement besteedt op verschillende vlakken aandacht aan duurzaamheid.
Het Wantijpark vormt al 16 jaar het decor van Wantijpop. Organisator Magchiel Koekkoek acht het niet meer dan logisch dat je in deze unieke setting aandacht hebt voor de leefomgeving. Hij wil bezoekers actief betrekken bij duurzaamheid: “We hebben daarin twee pijlers: ‘maatschappelijke betrokkenheid’ en ‘recycling en zwerfafval’.”
Afval
Koekkoek: “We vragen bezoekers hun afval zoveel mogelijk te scheiden. Ook kijken we bij de inkoop al naar verpakkingsmaterialen, zodat het afval optimaal gerecycled kan worden. Hierover hebben we afspraken gemaakt met afvalverwerker Netwerk. Daarnaast zorgen we natuurlijk voor voldoende afvalbakken om het park en de omgeving zo schoon mogelijk te houden. Met een spaarkaart sporen we onze jongste bezoekers aan te helpen met opruimen: als je afval inlevert, win je een gave prijs.”
Maatschappelijke betrokkenheid
Maar duurzaamheid houdt meer in voor Koekkoek. “Het gaat zeker ook om mensen. Wantijpop wil iedereen betrekken, ook mensen die mogelijk wat minder goede kansen hebben. We werken bijvoorbeeld een week lang samen met cliënten van de Merwebolder (woonvoorziening voor mensen met een verstandelijke beperking) om het terrein aan te kleden met gerecycled materiaal. Fraaj, creatief partner van Wantijpop, zet de lijnen uit en Netwerk stelt materialen beschikbaar. Na afloop gaan die materialen weer terug.”
En daar blijft het niet bij: de befaamde picknicktasjes voor de kleinste Wantijpop-bezoekers worden ingepakt door cliënten van Spoorzicht. En goede doelen uit de regio krijgen de mogelijkheid om zichzelf tijdens het Dordtse festival te promoten en geld in te zamelen.
Niet alleen planet
Wethouder Wagemakers (Duurzaamheid) is blij met de acties van Wantijpop. “Dordrecht staat bekend om de evenementen. We zijn vorig jaar niet voor niets evenementenstad van Nederland geworden. Ook duurzaamheid staat bij ons hoog op de agenda, dus is het logisch dat we wilden kijken of evenementen kunnen verduurzamen.”
De ideeën van de organisatie van Wantijpop sluiten daar goed bij aan. “Bij duurzaamheid spreken we vaak van de 3 p’s: people, planet, profit. Het mooie aan de acties van Wantijpop vind ik dat er niet alleen oog is voor planet, maar ook voor people. Echt met en voor de stad dus. Ik hoop en verwacht dat andere evenementen volgen en zullen verduurzamen waar ze kunnen. Want Dordt Duurzaam doen we samen.”