Transportsector protesteert tegen liberalisering
PAPENDRECHT- Tienduizenden vrachtwagenchauffeurs in ons land dreigen zonder werk te komen en het voortbestaan van honderden bedrijven staat op het spel, als de plannen in Europa doorgaan om de binnenlandse transportsector open te stellen voor buitenlandse vervoerders.
Dat vrezen de vakbonden FNV en CNV. „Versoepeling van de huidige regels betekent de doodsteek voor de sector. Nederland zal overspoeld worden door rijders uit landen als Polen, Hongarije, Litouwen en dergelijke. Chauffeurs die voor 2 euro per uur van hot naar her rijden en de markt ontwrichten. Wanneer Brussel dat toestaat, is het hek van de dam en klapt de boel in elkaar”, meent FNV Bondgenoten-bestuurder Edwin Atena.Gisteren voerden in heel Europa boze vrachtwagenchauffeurs actie tegen de verdere liberalisering van het goederenvervoer over de weg. Ook in ons land voerde een konvooi van zo’n vijftien trucks en tientallen personenauto’s langs bedrijven en instanties in een poging zoveel mogelijk steun te verkrijgen om eurocommissaris Siim Kallas (Transport) op andere gedachten te brengen.
Vakman
„Deze politicus komt met drogredenen als marktefficientie en CO2-reductie aanzetten om zijn plannen door te drukken. Wanneer hij niet tot stoppen wordt gedwongen, dendert de uit Estland afkomstige Kallas regelrecht af op het definitief uitroeien van de bestaanszekerheid voor de vakman op de weg. In de praktijk betekent dit dat het uitbuiten van werknemers gelegaliseerd wordt”, stelt Atena.De huidige zogenoemde cabotageregels schrijven voor dat een in het buitenland gevestigd transportbedrijf niet meer dan drie binnenlandse ritten in een week in een ander land mag maken. „Kallas wil dat versoepelen. Maar daarmee wordt de markt ontwricht. Hij mag niet langer wegkijken van de mensonterende toestanden in de sector”, aldus de zegsman.
De vakbondsvoorzitters van FNV en CNV gaven gistermorgen het startsein van de actiedag door een telefoontje naar Kallas te plegen. Verder dan de telefoniste kwamen ze overigens niet. In totaal kreeg de eurocommissaris uit heel Europa vele duizenden boze sms’jes en telefoontjes. Aan het einde van de actiedag boden Nederlandse truckers bij het Huis van Europa in Den Haag ter attentie van Kallas een zwartboek aan.„Brussel moet wakker worden”, zegt FNV-voorzitter Ton Heerts. „Ik heb laatst een Hongaarse vrachtwagenchauffeur ontmoet die alleen in Nederland rijdt, maar door een Hongaars bedrijf wordt betaald: 1,60 euro per uur. Brussel wil de grenzen van Europa nog meer openstellen, maar dat kan alleen als er in heel Europa gelijk loon voor gelijk werk komt.”
Bron en tekst:Gijsbert Termaat Telegraaf