Workshop burgers met handicap
Gemeenten in de Hoeksche Waard bereiden zich goed voor op de zorg- en begeleidingstaken die zij erbij krijgen via de Wet op de maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Wmo-consulenten die passende oplossingen moeten vinden voor ondermeer kwetsbare inwoners met een handicap, volgden daarom een workshop van de Gemiva-SVG Groep, een organisatie die in de Hoeksche Waard kinderen en volwassenen met een beperking ondersteunt. Tijdens drie dagdelen stonden leefsituaties van inwoners met een lichamelijke handicap en/of niet-aangeboren hersenletsel en met een verstandelijke handicap centraal.
De tien deelnemers kregen inzicht in wie de mens met een beperking is en wat beperking betekent in zijn dagelijks bestaan. Professionele trainers besteedden ook ruimschoots aandacht aan de vraag naar maatschappelijke ondersteuning. “Door meer van syndromen zoals het Angelmansyndroom of het syndroom van Down te weten, kijk je anders naar persoon tegenover je. Een handicap is vaak voor het leven. Doorvragen is belangrijk om te weten wat echt nodig is”, blikt een van de deelnemende Wmo-consulenten terug. “Ik heb me nooit gerealiseerd hoe complex het leven van bijvoorbeeld mensen met niet-aangeboren hersenletsel is. Dankzij de workshop weet ik nu beter.”
Vangnet
Alle gemeenten in Nederland moeten een vangnet organiseren voor kwetsbare inwoners die niet of onvoldoende in staat zijn voor zichzelf te zorgen. Tot nu toe werden deze voorzieningen vanuit de Algemene Wet bijzondere ziektekosten (Awbz) gefinancierd. Met het overhevelen van een deel van de ondersteuningstaken naar gemeenten, hoopt de regering aanzienlijke besparingen te realiseren. De ondersteuning moet zoveel mogelijk gericht zijn op de zelfredzaamheid, zelfregie en het versterken van een sociaal netwerk. Gemeenten staan hiermee voor een forse opgave met nieuwe verantwoordelijkheden. Een belangrijke gemeentetaak is het herkennen van de problematiek en het samen vinden van oplossingen.
Gemiva-SVG Groep
Mensen die (nog) niet op eigen kracht kunnen leven in de maatschappij, hebben passende ondersteuning nodig. De Gemiva-SVG Groep helpt hen bij het bereiken en behouden van een zo goed mogelijk bestaan. De organisatie zet haar expertise vooral in voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking of niet-aangeboren hersenletsel. Ook voor mensen met een andere hulpvraag zijn wij actief. Waar nodig ondersteunen wij hen met professionals en vrijwilligers uit andere organisaties. Wij werken in bijna alle gemeenten in Zuid-Holland.