Burgemeester Keijzerweg in Papendrecht is de onveiligste weg in de regio ZHZ
De Burgemeester Keijzerweg in Papendrecht is de onveiligste weg in de regio Zuid-Holland Zuid. Dat blijkt uit de top-20 die de politie heeft opgemaakt over 2012. Een jaar eerder was de Banneweg in Gorinchem nog de plek waar de meeste slachtoffers vielen door ongevallen.Controleren op de meest onveilige wegen helpt vooral als dat vaak en langdurig gebeurt. Dat concludeert de verkeerseenheid van het politiedistrict Zuid-Holland Zuid.
“Het is vooral een kwestie van lange adem”, zegt Piet Stout. Hij is hoofd van de eenheid, die vanmorgen de top-20 presenteerde van meest onveilige wegen in het district, dat voor de fusie met Rotterdam-Rijnmond nog een zelfstandige politieregio was.Op wegen in de de top-20 controleert de politie intensief, vooral op snelheid, maar ook op alcohol. Volgens Stout is snelheid de grootste boosdoener: “Dat veroorzaakt ook weer andere overtredingen, zoals geen voorrang verlenen en door rood rijden. Gelukkig accepteren mensen het ook steeds vaker dat we ze op die plekken bekeuren.”
Gedragsverandering
“Het gaat ons niet om bonnetjes schrijven en staatskas vullen”, vervolgt hij, “maar puur om een gedragsverandering bij automibilisten te bewerkstelligen”. Dat gaat moeizaam, want als een controle wordt opgeheven, wordt het gaspedaal vaak weer ingetrapt: “maar door vaak terug te komen en met hulp van camera’s krijg je er toch wel grip op”, zegt Stout.De Burgemeester Keijzerweg, in Papendrecht bekend als BK-weg, is met 103 ongevallen en 24 slachtoffers in 2012 de gevaarlijkste weg van de regio. Een jaar eerder was dat nog de Banneweg, in Gorinchem. Die is nu gezakt naar plaats drie. Op de tweede stek staat nog steeds de Brouwersdijk in Dordrecht.
Groene bordjes
De top-5 wordt gecompleteerd door twee andere wegen in Dordt; de Laan der Verenigde Naties en de Merwedestraat, waar afgelopen weekend nog een man dodelijk verongelukte. Opvallend is dat ten opzichte van 2011 vorig jaar liefst tien wegen uit de top-20 wegvielen. Maar daaruit mag niet de conclusie getrokken worden dat dat puur komt door de controles.”Soms speelt een verandering aan de weg een rol, een rotonde in plaats van een kruispunt bijvoorbeeld. Wij focussen ons gewoon op de 20 wegen waar de meeste slachtoffers vallen.” Automobilisten kunnen de wegen herkennen aan een groen driehoekig bordje met een gele ‘smiley’ met opgestoken duim. Daar wordt ook dit jaar extra gecontroleerd.
Bron en tekst:Rtv rijnmond