Warmtemeter ingezet bij aanpak henneptelers

DORDRECHT – Vier hennepkwekerijen zijn er alleen al de afgelopen tien dagen opgerold in Oud-Krispijn, Wielwijk en Crabbehof. Wijkagent Ed van Katwijk maakt zich grote zorgen over de gevaren van hennepplantages. “Mensen realiseren zich niet hoe gevaarlijk het is om dicht bij een kwekerij te wonen.” Een middel dat hij inzet om verdachte panden te vinden is een mobiele warmtemeter.

 

 

 

 

 

 

Van Katwijk, een van de 22 mensen van het wijkteam Dordrecht West, loopt regelmatig ’s avonds met de handmeter door de buurt. “Per avond zie ik gemiddeld een of twee panden die er verdacht uitzien. Die informatie geeft ik dan door aan de recherche, of ik neem zelf overdag nog een keer polshoogte. Je moet je voorstellen dat in een hennephok zo’n 12-15 lampen van 600 tot 800 watt hangen. De temperatuur kan oplopen tot 28 à 30 graden. Op een warmtemeter licht zo’n ruimte dan wit op.”

 

Brandgevaar

De wijkagent kan de gevaren niet genoeg benadrukken: “Het brandgevaar is enorm. Stel je voor dat de kwekers stroom aftappen. Daarvoor leggen ze vaak een leiding onder de meterkast. Die kan zo heet worden, dat er gemakkelijk een vonk kan overspringen zodat de leiding vlamvat. Levensgevaarlijk. Door plantages op te sporen, kom ik op voor de belangen van de buurtbewoners.”

Signalen

“Mensen hebben vaak het idee, dat moet de politie maar oplossen. Maar ze lopen zelf ook gevaar.” Van Katwijk vindt het daarom belangrijk dat bewoners alert zijn en het melden als ze vermoeden dat er een hennepplantage in de buurt is. “Lijkt een woning bewoond, maar zie je nooit iemand? Of zijn er alleen ’s avonds en ’s nachts mensen in het huis? Wordt er ’s avonds en ’s nachts geboord en geklust? Voelt de muur heel warm aan? Is er lekkage uit de woning boven u? Het zijn allemaal aanwijzingen dat er iets aan de hand kan zijn. Voor een plantage moeten er grote hoeveelheden aarde, hout en andere materialen naar binnen gebracht worden. Dat gebeurt vaak ’s avonds, met bestelbusjes.”

Schulden

Bewoners van – in Dordrecht West vaak – flats en portiekflats denken hun financiële problemen op te lossen door hun woning ter beschikking te stellen aan henneptelers. “Soms beloven deze veel geld. Maar dit wordt lang niet altijd uitbetaald en ze lopen heel veel risico om hun woning te verliezen. De wooncorporatie zegt standaard de huur op als er een plantage is gevonden. Verder kunnen ze de eerste vijf jaar geen nieuwe huurwoning meer krijgen in Dordrecht en omstreken. Daarbij blijven ze vaak zitten met een enorme rekening van Eneco, en ook alle kosten van afsluiting en vernietiging van de planten worden verhaald op de eigenaar of huurder van de woning.”Mensen die informatie hebben over hennepplantages of het vermoeden hebben dat een bij hen in de buurt is, kunnen dat melden bij Meld Misdaad Anoniem via tel. 0800-7000.

 

 

Bron:Dordt Centraal