Stadswandeling 60 jaar Watersnood Dordrecht

In een speciaal samengestelde stadswandeling van het Gilde worden Dordtenaren zondag 3 februari zestig jaar mee terug in de tijd genomen. De wandeling staat in het teken van de Watersnoodramp waar ook Dordrecht niet aan ontkwam. De route gaat langs verschillende punten in de Dordtse binnenstad en vertelt over de benauwende en bedreigende gebeurtenissen van toen.

 

 

 

 

Aan de hand van historisch beeldmateriaal en verhalen van ooggetuigen wordt een beeld geschetst van de Watersnood in Dordrecht. In de nacht van 31 januari op 1 februari loopt de Dordtse binnenstad vol en vloedplanken bezwijken onder de hoge druk van het water. De Staart en delen van Krispijn overstromen en polders lopen onder. Gelukkig blijft het aantal slachtoffers beperkt.Net voordat de toestand echt kritiek wordt, begint het water te zakken. Wrang genoeg doordat in ’s Gravendeel een dijk bezwijkt, met vele slachtoffers tot gevolg. Hoewel in Dordrecht slechts twee slachtoffers vallen, zijn de gevolgen voor de stad groot. Het water richt grote verwoestingen aan en mensen moeten worden geëvacueerd. Een aantal dagen na de ramp fungeert de stad bovendien als opvang voor 10.000 evacués.

 

De Watersnood wandeling vindt plaats op zondag 3 februari en start om 14.00 uur bij het Groothoofd. Eindpunt is het auditorium van het Dordrechts Museum, waar de deelnemers een kopje koffie wacht en een compilatie van historische filmbeelden over de ramp kan worden bekeken. De wandeling duurt ongeveer een uur.De tocht wordt georganiseerd door het Gilde in samenwerking met Erfgoedcentrum DiEP. De kosten bedragen € 2,50 p.p. Deze kunnen bij aanvang aan de gids worden betaald. Het is daarom verstandig om ruim voor aanvang aanwezig te zijn. Aanmelden is noodzakelijk. Dit kan door een mail te sturen naar aanmelden@dordrechtsmuseum.nl o.v.v. watersnoodwandeling, uw naam en het aantal personen. Er kunnen maximaal 60 deelnemers mee.