Dordt eigenaardig Jaap Bouman Voorstraat DordrechtJaap Bouman bundelt Dordtse Eigen-Aardigheden

DORDRECHT – Waar de klasgenootjes van Jaap Bouman later piloot of brandweerman wilden worden, had de kleine Jaap een andere droombaan: geschiedenisleraar. Het werd uiteindelijk journalist. Maar in die rol kon hij alsnog de geschiedenisverhalen vertellen die hem van jongs af aan zo interesseerden. Duizend verhalen over Dordrecht schreef hij sinds 1980 voor zijn rubriek Dordt Eigen-Aardig in De Dordtenaar. Daarvan heeft hij er 25 geselecteerd voor het eerste deel van de ‘glossy’ Dordt Eigen-Aardig die sinds een week in de winkels ligt.

 

 

 

 

 

Waar de liefde voor de lokale geschiedenis vandaan komt, weet Bouman zelf eigenlijk niet. Ze is er gewoon. “Dordrecht is natuurlijk een geweldige stad en er verbaast mij zoveel. Als ik door de stad loop, komen de onderwerpen voor mijn rubriek vanzelf voorbij. Ik wil dan uitzoeken hoe het zit. Soms is een verhaal in één of twee dagen klaar. Maar soms ontwikkelt het zich in een paar jaar tijd. Zo ben ik eigenlijk altijd met twintig onderwerpen tegelijk bezig. En ik probeer altijd in te spelen op de actualiteit.”

 

Hapklaar
Bouman koos dus voor de journalistiek. Hij kwam terecht bij het Vrije Volk en schreef daarvoor de rubriek Aan de waslijn. “Daaraan kon ik alles hangen wat met de geschiedenis van Dordt te maken heeft”, blikt Bouman terug. “Ik dacht toen nog dat na tien tot vijftien stukkies de koek wel op zou zijn, maar dat liep wat anders.” Nadat het Vrije Volk werd opgeheven verhuisde Dordt Eigen-Aardig naar De Dordtenaar, waarin ruim dertig jaar later nog steeds iedere dinsdag een nieuwe episode aan de geschiedschrijving wordt toegevoegd. Gebaseerd op Boumans eigen archief, de vele uren die hij in het Stadsarchief doorbrengt én de verhalen die, met name oude Dordtenaren hem vertellen. Verhalen die normaal gesproken waarschijnlijk vergeten zouden worden. “Vaak ook zijn het gegevens die op verschillende plekken te vinden zijn, maar probeer ik ze hapklaar en voor een groot publiek vast te leggen.”

 

Sanering
Naast de duizend afleveringen van Dordt Eigen-Aardig fotografeerde en schreef Bouman voor landelijke media als de Panorama en de Penthouse en schreef en schrijft hij boeken en reisgidsen. Inspiratie voor nieuwe verhalen over de Dordtse historie is er nog genoeg. Daarnaast hoopt Bouman ook nog veel meer delen van zijn gebundelde Eigen-Aardigheden uit te brengen. “Sommige van die verhalen zijn me dierbaar, zoals een verhaal over Cornelis de Witt, andere verhalen hebben dingen in gang gezet (zoals de schaduw van het oude postkantoor die terug gaat komen in de bestrating van het Bagijnhof, red.). Maar het belangrijkst is denk ik dat mensen zich bewuster worden van de geschiedenis. De bewoners, maar ook de bestuurders.” Met name die laatste groep en de “visueel gehandicapte” architecten die werden ingehuurd hebben veel van Boumans dierbare Dordt verwoest, zo blijkt onder meer uit het verhaal over de stadsanering dat in de eerste bundeling staat. “Een stad moet leven, maar het is krankzinnig hoe grote stukken van de binnenstad eruit zijn gehaald. Dan zie ik liever de Vleeshouwersstraat; vroeger een smoezelig straatje, maar nu prachtig opgeknapt.”

Deel 1
Deel 1 van Dordt Eigen-Aardig is te koop bij boekhandels in Dordrecht, Zwijndrecht, Papendrecht en Sliedrecht, is gesigneerd verkrijgbaar bij Mellow Yellow aan de Blindeliedengasthuissteeg 20 en kan ook besteld worden via jaapbouman.nl. De prijs: 21,95 euro.

 

 

Bron:Dordt Centraal