(Update )Autoschip op Noordzee gezonken
DEN HELDER – Het lot van de 11 opvarenden van het gezonken autovrachtschip Baltic Ace is nog niet bekend. Het schip zonk woensdagavond na een aanvaring met een ander schip op de Noordzee. Op het schip waren 24 opvarenden. Zij waren op een aantal reddingsvlotten gegaan. Inmiddels zijn zeker 13 mensen gered. Vijf van hen worden per helikopter naar Rotterdam-The Hague Airport gebracht, vier gaan naar het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Twee opvarenden zijn opgepikt door het schip Corvus J, dat met de Baltic Ace in aanvaring kwam.
Dat meldt de Kustwacht. Een reddinghelikopter zoekt het gebied af met infrarood apparatuur.Er is een grote reddingsactie op touw gezet. Twee patrouilleschepen van de Koninklijke Marine helpen bij de zoektocht naar de opvarenden. De Friesland en de Groningen, twee nieuwe patrouilleschepen, zijn inmiddels ter plekke. De reddingsoperatie wordt aangestuurd vanaf de Friesland. Door het Kustwachtcentrum zijn de reddingboten van de stations Neeltje Jans, Stellendam en Breskens van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij gealarmeerd, ook meerdere helikopters van onder meer Defensie en een Belgische helikopter zijn ingezet bij de reddingsactie.
Containerschip
De botsing gebeurde rond 19.15 uur op ongeveer 100 kilometer ten westen van Zeeland. Het gezonken schip is de Baltic Ace, dat onder de vlag van de Bahama’s vaart. Het botste in Nederlandse wateren op het containerschip Corvus J uit Cyprus.
De botsing tussen twee schepen heeft geen gevolgen voor de haven van Rotterdam, de grootste haven van Europa. De vaarweg is niet belemmerd.
Het ongeluk gebeurde ongeveer 15 kilometer ten zuiden van het begin van de Eurogeul. Dat is de vaarroute die de allergrootste schepen gebruiken om Rotterdam te bereiken. Kleinere schepen varen dichter langs de kust. Er is voldoende ruimte om de plek van de aanvaring te omzeilen.
Baltic Ace
De Baltic Ace is 148 meter lang, 25 meter breed en weegt 7787 ton, meldt scheepvaartwebsite Marine Traffic. Het schip is in 2007 opgeleverd. Het was rond vier uur vertrokken uit de haven van het Belgische Zeebrugge en had als bestemming de Finse stad Kotka. Eigenaar is de Griekse rederij Baltic Highway.De Corvus J meet 135 bij 20 meter en weegt ruim 6000 ton. Het schip was onderweg van Grangemouth in Schotland naar Antwerpen. Het is in 2003 opgeleverd. Eigenaar is de Duitse rederij Jüngerhans.
Rijkswaterstaat heeft recent net een plan ontwikkeld om het scheepvaartverkeer op het Nederlandse deel van de Noordzee veiliger te maken. De Nederlandse Noordzee geldt als een van de drukstbevaren zeeën in de wereld. Het is de bedoeling dat de bestaande routes worden aangepast en verplaatst zodat de ruimte doelmatiger kan worden gebruikt door alle belanghebbenden.De internationale maritieme organisatie IMO heeft de voorstellen juist afgelopen week goedgekeurd, zo meldde Rijkswaterstaat begin deze week. De komende maanden worden alle nationale en internationale gebruikers van de Noordzee ingelicht over de wijzigingen, omdat de verandering complex is en goed moet worden voorbereid. Zo moeten zeekaarten worden veranderd. De nieuwe routes moeten op 1 augustus 2013 ingaan.
Bron:Telegraaf,Foto:Wikipedia