ingebruikname afvalpas binnenstadAfvalpas nu ook voor ondergrondse containers

Vanaf 4 december kunnen bewoners en ondernemers van de binnenstad van Dordrecht alleen nog met een afvalpas de ondergrondse containers openen. Het voordeel van de afvalpas is dat afvalinzamelaar HVC de container extra kan legen als de container een keer sneller vol raakt. Wethouders Reynvaan (Stadsbeheer) en Wagemakers (Duurzaamheid) namen de eerste container met het nieuwe systeem in gebruik.

 

 

 

 

Door het systeem met de afvalpas kan HVC namelijk bijhouden hoeveel afval er op elk moment in de container zit. In de wijken van Dordrecht gebruiken bewoners al langer een afvalpas. Het systeem wordt nu ook in de binnenstad gebruikt.

 

Wethouder Rinette Reyvaan over het systeem: “Met de invoering van de afvalpas in de binnenstad, gebruiken we de pas nu overal in Dordrecht. Een systeem dat zich in de wijken bewezen heeft en bijdraagt aan een schonere stad.” Wethouder Harry Wagemakers hoopt dat de invoering van de pas een positief effect heeft op de afvalscheiding. “Naast het legen van de ondergrondse containers halen we in de binnenstad huis-aan-huis oud papier en plastic op. We halen daarmee mooie resultaten, maar we willen en kunnen met zijn allen nog beter.”Bewoners hebben van tevoren de afvalpas ontvangen samen met een uitgebreide handleiding. Sommige bewoners gebruiken nog een tijdelijke bovengrondse verzamelcontainer. HVC haalt deze in de week van 10 december weg. Daarna kunnen zij alleen gebruik maken van de ondergrondse containers. Voor de tijdelijke bovengrondse container is geen pas nodig.

 

In de binnenstad zijn veel (kleine) bedrijven gevestigd, die hun afval kwijt moeten. Veel bedrijven hebben een contract met een afvalinzamelbedrijf. Zij hebben een afvalcontainer, inpandig of op eigen terrein, die eens in de zoveel tijd wordt geleegd door het bedrijf waar ze een contract mee hebben afgesloten. Bedrijven met weinig afval die geen contract met een afvalinzamelbedrijf hebben, kunnen ook meeliften met de ondergrondse containers. Deze bedrijven betalen reinigingsrecht via Gemeentebelastingen. Op deze manier kunnen zowel inwoners als bedrijven hun afval kwijt en blijft de binnenstad een stuk schoner.