Brandweer kan niet overal op tijd zijn
DORDRECHT – Hoeveel tijd heeft de brandweer nodig om een brand te bereiken? De brandweer Zuid-Holland Zuid heeft de aanrijdtijden voor de gehele regio in kaart gebracht. Van Lexmond tot Goudswaard, van Heerjansdam tot Papendrecht, het dekkingsplan geeft exact aan welke wijken binnen hoeveel minuten bereikbaar zijn.
De brandweer is wettelijk verplicht om binnen 5 tot 18 minuten na alarmering bij het incident te zijn. Is dit niet mogelijk, dan moet ze uitleggen waarom dat zo is. “Natuurlijk zou de brandweer het liefst overal voldoen aan de wettelijk vastgestelde tijdnorm, helaas is dit niet mogelijk”, vertelt een brandweerwoordvoerder. De regio Zuid-Holland Zuid heeft 37 kazernes. Twee daarvan zijn permanent bemand. “Wij kunnen dus onmogelijk alle locaties in de regio op tijd bereiken. Het is raadzaam om er dan voor te zorgen dat mensen zichzelf in veiligheid kunnen brengen.”
Eerst redden
“Het redden van mensen heeft altijd prioriteit boven blussen”, legt de woordvoerder uit. De brandweer heeft veel geïnvesteerd in beter materiaal en heeft zo het aantal gewonden en schade als gevolg van brand de laatste jaren stabiel kunnen houden. “Dit ondanks de veranderingen in de samenleving, zoals meer complexe gebouwen, toename van het verkeer en een hogere bevolkingsdichtheid.”
Preventie
“De grootste winst is nu nog te halen bij het voorkomen van brand”, vervolgt de woordvoerder. Ook de melding van brand, de ontdekkingstijd, kan nog sneller. “Een brand kan binnen drie minuten zo groot worden dat de brand uit de woning slaat. Hoe eerder een brand ontdekt en gemeld wordt, hoe groter de kans wordt op het redden van levens en het beperken van schade. Iedere brand kan geblust worden met een kopje water, als deze maar snel genoeg ontdekt wordt.”
Brandveiligheid
In de gebieden waar de brandweer minder snel aanwezig kan zijn, is het voorkomen van brand nog belangrijker. “Onze rode auto’s voorkomen geen branden, ontdekken geen branden en melden geen branden.” Daarom investeert de brandweer vooral in extra voorlichting. Met het keurmerk Veilig Ondernemen wil ze bijvoorbeeld de brandveiligheid op bedrijventerreinen vergroten. Ook in woonwijken waar regelmatig brandmeldingen zijn, gaan brandweermannen actief op zoek naar onveilige situaties.
Goede voorbereiding
“De brandweer is altijd te laat, omdat zij er nooit is wanneer de brand begint. Zorg dan ook dat u uzelf in veiligheid kan brengen en dat u voorbereid bent op een incident”, is de boodschap van de brandweer Zuid-Holland Zuid. De meeste branden ontstaan bijvoorbeeld door een brandende sigaret of elektrische apparaten. “Rookmelders zijn dan ook zeer belangrijk bij het eerder ontdekken en dus melden van een brand.”
Bron:Dordt Centraal