Reanimeren op honderd beats per minuut

DORDRECHT – Simultaan leerden woensdagochtend 52 leerlingen van het Insula College aan het Halmaheiraplein op even zoveel reanimatiepoppen levensreddend te handelen. Robert Vreugdenhil, ambulancebroeder en vrijwilliger bij Reanimatie Dordrecht, gaf de workshop van anderhalf uur. Hij kijkt tevreden terug op de bijzondere les. “De boodschap kwam goed over.”

 

 

 

 

 

De cijfers zijn duidelijk. Per dag vinden er in Nederland gemiddeld meer dan veertig reanimaties plaats. “Wij zijn er met de ambulance na gemiddeld negen minuten”, zegt Vreugdenhil. “Maar de winst zit in de eerste zes minuten. Dat verhaal over het vergroten van overlevingskansen spreekt ook jongeren van 14 en 15 jaar aan. Zeker als je vertelt dat wij 80 procent van de reanimaties bij mensen thuis uitvoeren. Daar is dus de winst te behalen. Normaal gesproken zijn reanimatielessen nogal stoffig. Ik heb speciaal een cursus ontwikkeld die beter aansluit op de belevingswereld van jongeren.” Toen Vreugdenhil eerst filmpjes liet zien van jonge voetballers die neervallen op het voetbalveld had hij meteen de aandacht. Het oefenen met reanimeren deden de leerlingen op muziek die Vreugdenhil speciaal voor dit doel heeft laten maken. Muziek met honderd ‘beats’ per minuut, het ritme waarin je reanimeert. “We leren het in zes stappen aan. Na anderhalf uur waren ze helemaal versleten. Want geloof me, reanimeren is hard werken.”

Wereldrecord
In principe heb je na die anderhalf uur trainen de vaardigheden in huis, stelt de cursusleider. “Na afloop hebben ze een foldertje met de zes stappen meegekregen en de gratis reanimatie-app van de Hartstichting, die iedereen overigens kan downloaden. Daarna moet je eigenlijk ieder jaar weer even oefenen op de pop om de techniek op peil te houden.” Vreugdenhil komt regelmatig op scholen om deze lessen te geven, maar wil graag een grote slag maken om de 17.000 scholieren in de regio te bereiken en bewust te maken van het belang. “Als vrijwilligersorganisatie zijn we blij dat de Rabobank ons als sponsor gaat helpen om het groter op te zetten. Ik hoop op een sneeuwbaleffect naar andere scholen.” Over groot gesproken: Vreugdenhil speelt met het plan om een wereldrecordpoging simultaan reanimeren te gaan doen, ergens in 2014. Dat gaat nog wat organisatie en zeker ook wat ruimte vragen: het record is in de VS gezet door 7.300 leerlingen. Maar het hogere doel is natuurlijk gewoon het resultaat van de cursussen in de praktijk. “Vaak blijft het toch ver van je bed”, besluit Vreugdenhil. “Maar dan vertel ik vaak het verhaal van een meisje dat een aantal jaar geleden mijn cursus volgde. Diezelfde middag heeft ze het op iemand toegepast die een hartstilstand kreeg bij de bushalte. Met succes.”

 

 

Bron:Dordt Centraal