Strooibeleid 2011-2012 Zwijndrecht
Procedure strooien
Bij (dreigende) gladheid rukken de strooiploegen uit om de wegen in Zwijndrecht begaanbaar te houden. Over het algemeen wordt er preventief gestrooid. Vanaf eind oktober hebben de ploegen wachtdienst en zijn dag en nacht inzetbaar. Tijdens het strooien van de hoofdroutes worden ook altijd de doorgaande fietspaden meegenomen. De fietspaden worden echter niet zo intensief bereden als de rijbanen, waardoor de gladheid hier moeilijker is te bestrijden. Vorige winter was de gladheid zo hardnekkig en langdurig dat bij wijze van uitzondering ook binnenwegen zijn gestrooid.
Andere plekken
Als alle doorgaande wegen goed berijdbaar zijn, wordt er extra aandacht besteed aan de fietspaden en binnenwegen. Er wordt dan ook gestrooid op druk bezochte plaatsen, zoals winkelcentra, schoolpleinen en bushokjes. Dit heeft dus geen prioriteit en wordt pas gedaan als de wegen onder controle zijn.
260 ton zout
Op de gemeentewerf op Bakestein ligt inmiddels al 160 ton strooizout klaar. Ook in Heerjansdam is 100 ton opgeslagen. Daarmee staat de teller op 260 ton strooizout en is Zwijndrecht klaar voor de winter. Om heel Zwijndrecht en Heerjansdam te strooien is tussen de 10 en 12 ton nodig. Er wordt gebruik gemaakt van speciaal zout; een mengsel van zout en suiker (SafeCoat) dat beter op de weg ‘plakt’. Dit is minder belastend voor het milieu. In dat kader wordt ook geëxperimenteerd met pekelwater. Een techniek die in Scandinavië veel wordt toegepast.
Weersvoorspelling
De gemeente wordt gewaarschuwd door het Waterschap. Zij bewaken voor de regio de weersomstandigheden en alarmeren de strooiploeg. Op de gemeentewerf worden ook de omstandigheden nauwlettend gevolgd via een speciale website voor wegbeheerders. De actuele weersituatie, de voorspelling en de wegtemperatuur zijn belangrijke graadmeters. Afhankelijk van het weertype worden de rondes gereden.
Eigen stoepje
Voor particulieren, scholen, verzorgingshuizen en bedrijven geldt dat zij zelf hun toegangswegen en stoepen moeten strooien. Bij veel middenstanders (bouwmarkten en tuincentra) is strooizout te koop. Helpt u mee de gladheid te bestrijden?Misschien kunt u gelijk het stoepje meenemen van uw oudere buren, die dit fysiek niet meer zo goed kunnen. Mensen die slecht ter been zijn, zich met een rollator of rolstoel moeten verplaatsen, zijn u vast dankbaar. Zij kunnen zo veilig naar buiten en u krijgt het twee keer warm!