Dordtenaren vrezen komst van moskee

Onder bewoners van de Indische Buurt Noord en nieuwbouwwijk Lanen van Oranje in Dordrecht is grote onrust ontstaan over de aanvraag voor een bestemmingswijziging voor een islamitisch centrum.

 

 

 

 

Omwonenden hekelen het gebrek aan informatie van de kant van de nieuwe eigenaren van het monumentale schoolgebouw aan de Oranjelaan. Ook bij de gemeente krijgt het buurtcomité vooralsnog nul op het rekest over de exacte plannen.”Wij willen duidelijkheid over wat ons te wachten staat”, zegt bestuurslid Freek Kars van het buurtcomité.De Dordtse gemeenteraad heeft begin dit jaar ingestemd met de verkoop van het pand voor bijna anderhalf miljoen euro aan de Stichting Seda, die destijds aankondigde dat er in het gebouw culturele activiteiten en huiswerkbegeleiding zullen worden georganiseerd.

Uit stukken in het bezit van deze krant blijkt echter dat niet welzijnsorganisatie Seda maar de Stichting Islamitisch Centrum Dordrecht (SICD) de nieuwe eigenaar is. Zij valt onder de overkoepelende Stichting Islamitisch Centrum Nederland, die het aanleren van de islamitische geloofspraktijk en islamitische leer als een van haar belangrijkste doelstellingen beschouwt.

Het gebouw aan de Oranjelaan , dat momenteel grondig wordt verbouwd, zal volgens een woordvoerder van de nieuwe eigenaar ook dienst gaan doen als moskee. “Al onze activiteiten zullen van de Wijnstraat naar de Oranjelaan verhuizen.” Het pand aan de Wijnstraat van SICD in de binnenstad van Dordrecht is begin deze maand te koop gezet en wordt nu nog gebruikt als moskee.

In de vorige week gepubliceerde aanvraag voor een bestemmingswijziging voor het nieuwe pand wordt gerept over een bijeenkomstgebouw en logies. De zegsman ontkent met klem dat in het gebouw ook een internaat wordt gevestigd. “Wij spreken over naschoolse opvang.”

Mobiliseren
Op een steenworp afstand van het monumentale pand aan de Oranjelaan staat het nieuwbouwwijkje de Lanen van Oranje. Bewoners zijn zich inmiddels aan het mobiliseren om de bestemmingswijziging tegen te houden.”Er is ons altijd voorgehouden dat de bestemming schoolgebouw niet zou veranderen. Niemand heeft er hier problemen mee als lokalen voor huiswerkbegeleiding en culturele activiteiten worden gebruikt. Als er daadwerkelijk een moskee komt, voel ik me flink bekocht”, vertelt een van hen.

Bron en tekst:Sebastian Schramm Telegraaf