Veel fouten rond chemiebrand

DEN HAAG – De gemeente Moerdijk en later de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant hebben steken laten vallen in de voorbereiding op grote rampen, zoals de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk. Dat concludeert de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid in een onderzoek naar de chemiebrand, die op 5 januari woedde. Ook op nationaal niveau ontbrak het aan regie.

 

 

 

 

De inspectie stelt dat de risico’s in de gemeente Moerdijk, met een zeehaven en chemische bedrijven, onvoldoende waren gekoppeld aan de voorbereiding op de rampenbestrijding en crisisbeheersing. Ook waren er op operationeel en bestuurlijk niveau gebreken in de leiding en coördinatie bij de bestrijding van de brand.Ook trad de veiligheidsregio bij het blussen onvoldoende adequaat op. ,,Dit heeft overigens geen directe gevolgen gehad voor het uiteindelijke resultaat: de brand was dermate groot van omvang dat met zekerheid kan worden gesteld dat het bedrijf niet behouden kon worden”, schrijft de IOOV.

Niet toegerust
Feitelijk is de brandweer in de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant niet toegerust op rampen zoals die in Moerdijk, zo concludeert de inspectie. De Veiligheidsregio heeft onvoldoende aandacht voor grote incidenten met gevaarlijke stoffen en brandbestrijding in haar industriële omgeving.,,Ook is in tegenstelling tot wat het rampbestrijdingsplan zelf voorschrijft het rampbestrijdingsplan voor Chemie-Pack niet beoefend.’’

Communicatie
De Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant erkent op haar beurt dat er fouten zijn gemaakt bij de bestrijding van de brand bij Chemie-Pack. Zo had de brandweer beter voorbereid moeten zijn op ongevallen met gevaarlijke stoffen en schoot de crisiscommunicatie tekort bij „wat burgers van de overheid verwachten”. Dat staat in de een reactie woensdag op de rapporten van de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid en de Arbeidsinspectie.De Veiligheidsregio stelt dat de brand in essentie op de juiste manier is aangepakt. „Door de gekozen strategie en tactiek hebben we de schade in omvang en ernst beperkt.”De autoriteiten in Noord-Brabant hebben een aantal maatregelen genomen. Zo wordt de specialistische brandweer in Moerdijk uitgebreid. Ook heeft de veiligheidsregio samen met het Havenschap Moerdijk, de gemeente en de provincie een integraal plan van aanpak opgesteld en een samenwerkingsverband ingesteld waarin de taken en verantwoordelijkheden van partijen helder staan verwoord.De veiligheidsregio neemt ook de aanbevelingen over van de Arbeidsinspectie. ,,Een aantal aspecten ten aanzien van de brandbestrijding noodzaakt tot verbetering. Dat geldt in het bijzonder de preparatie op ongevallen die verband houden met gevaarlijke stoffen, inclusief de geoefendheid van het brandweerpersoneel’’, aldus de veiligheidsregio.

Opstelten
Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie en de lokale autoriteiten nemen alle aanbevelingen van de inspectie over. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.Zo komen er in Moerdijk meer brandweermensen, wordt de beschikbaarheid van brandweerlieden vergroot en hoopt de minister op korte termijn een speciaal schuimblusvoertuig aan te schaffen. Ook wil de minister dat veiligheidsregio’s veel meer samenwerken op terreinen waar specialistische kennis nodig is.

Bron en tekst:Telegraaf