Dordrecht gaat coffeeshopbeleid aanscherpen

Burgemeester A.A.M. Brok heeft een concept-stuk opgesteld waarin het staande beleid op zes punten is geïntensiveerd. De aanscherping van het coffeeshopbeleid was al aangekondigd in het politiek akkoord van het college van B&W en moet bijdragen aan verbetering van de leefbaarheid en veiligheid, een van de speerpunten van het college.

Het nieuwe beleid kent vijf uitgangspunten: ten eerste het tegenaan van overlast, verloedering, normvervaging en druk op het woon- en leefklimaat door de exploitatie van coffeeshops. Ten tweede het beschermen van kwetsbare groepen zoals jongeren (scholieren). Derde uitgangspunt is de scheiding van markten tussen soft- en harddrugs. Ten vierde het tegengaan van georganiseerde criminaliteit en tot slot de beperking van de (gezondheids)risico’s die verbonden zijn aan het gebruik van cannabis.

Gedoogverklaring

Het oude coffeeshopbeleid dateerde uit 1995. Dit beleid wordt nu flink aangescherpt op in ieder geval zes punten. Onder andere de vergunningverlening wordt flink aangepast. Vergunningen waren voor onbepaalde tijd en worden onder het nieuwe beleid voor twee jaar toegekend. Naast de benodigde exploitatievergunning wordt straks ook een expliciete gedoogverklaring afgegeven. Om hiervoor in aanmerking te komen moet de exploitant een bewijs van goed betaalgedrag van de belastingdienst kunnen overleggen. Exploitant en leidinggevenden moeten bovendien beschikken over een preventiecertificaat. De beschrijving van de gedoogcriteria en de handhavingsmaatregelen is duidelijk gemaakt, zodat er minder ruimte is voor interpretatieverschillen. Tot slot mogen coffeeshops niet langer binnen een afstand van 350 meter van een school voor voortgezet onderwijs gevestigd zijn.

Twee zaken uit het bestaande beleid zijn ongewijzigd gebleven. Het maximumstelsel met uitsterfbeleid naar maximaal zes coffeeshops blijft van kracht. Daarnaast moeten coffeeshops nog steeds voldoen aan de ahoj-g-plus criteria: geen affichering, geen verkoop van harddrugs, geen overlast, geen verkoop aan jeugdigen, geen verkoop van grote hoeveelheden en geen verkoop in combinatie met alcohol.

Vaststellen
Burgemeester A.A.M. Brok organiseert op korte termijn een bijeenkomst waarop hij de coffeeshophouders wil bijpraten over de concept-plannen. Het concept-stuk gaat ook richting de gemeentaad en de formele inspraak in. De burgemeester kan de beleidsregels als zelfstandig bestuursorgaan uiteindelijk zelf vaststellen. Dit doet hij als het beleidsvoornemen is besproken in de districtelijke driehoek (overleg tussen burgemeester, officier van justitie en districtschef van de politie).