Nieuwe Stadsboerderij Dordrecht

DORDRECHT – Er wordt hard gewerkt aan de nieuwe Stadsboerderij van het Weizigt NMC. Komend najaar, iets later dan gepland, gaat het multifunctionele gebouw open. “Het wordt meer dan een kinderboerderij”, zegt Louise Bergenhenegouwen, sinds januari directeur van het NMC. “Het wordt een inhoudelijk kenniscentrum op het gebied van duurzaamheid.”

 

Het gebouw zelf wordt, naar ontwerp van ingenieursbureau Drechtsteden, ook zo duurzaam mogelijk gebouwd. De nieuwste technieken op dat gebied worden er in verwerkt. De daken worden groen, er komen zonnepanelen op, klimaatzones zorgen ervoor dat er niet onnodig warmte ontsnapt, een houtpalletkachel verwarmt het gebouw en er komt een thermische schil omheen. “Op die manier komen we heel dicht in de buurt van de zogenaamde cradle-to-cradle filosofie”, zegt Bergenhenegouwen die milieumanagement studeerde en altijd werkte op het terrein van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. “Die duurzaamheid is straks ook terug te zien in het gebouw. Dat maakt het ook voor volwassenen leerzaam om langs te komen.”

Dieren
Voor jongeren worden er leerzame ontdekkingstochten uitgezet en leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs kunnen er les krijgen. Scholieren van de Hans Petrischool gaan er bijvoorbeeld lessen dierverzorging volgen. Die dieren zitten er in de nieuwe Stadsboerderij een ruimer en prettiger bij. Welke en hoeveel dieren er komen moet nog worden bepaald. Natuurlijk komt ook de knuffelweide terug. “Recreëren en ontspannen blijven ook een belangrijke rol spelen”, belooft de directeur. “Het moet leuk en leerzaam worden. Daarnaast bieden we de mogelijkheid om hier vergaderingen te houden en er komt een klein theatertje waarin we educatieve films gaan vertonen. Dat wordt allemaal mogelijk in een Stadsboerderij die twee keer zo groot wordt.”

Brede doelgroep
De totale kosten van het nieuwe gebouw bedragen ongeveer drie miljoen euro. De gemeente betaalt dit. “Omdat het hier om belastinggeld gaat, willen we dat een bredere doelgroep ervan kan gaan profiteren. Zo zouden we bijvoorbeeld ook thema-avonden voor bewoners kunnen gaan organiseren over energie. We willen zoveel mogelijk open zijn en een brede rol in de samenleving gaan spelen”, besluit Bergenhenegouwen.