Oefening buitenspoor Dordrecht

De Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen (GHOR), de Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid en het Albert Schweitzer ziekenhuis oefende op van dinsdagavond een grootschalige inzet rondom een fictief ongeluk waarbij een trein met een chemische lading betrokken is. De oefening in de zogeheten Spoorzone in Dordrecht draagt de naam ‘Buitenspoor’.

 

Op het afgesloten spooremplacement tussen winkelcentrum Maasplaza en het parkeerterrein Weeskinderendijk vond een incident plaats, waarbij spoorwegpersoneel en omstanders ‘chemisch besmet’ raken door een gevaarlijke stof.Politie, brandweer en ambulancedienst brengen de hulpverlening op gang. Voor hun veiligheid werken zij volgens de nieuwe regels en eisen die gelden bij ongevallen met gevaarlijke stoffen (het zogeheten ‘protocol decontaminatie’). Slachtoffers krijgen hulp en worden, pas nádat ze ter plekke volgens de regels zijn ontsmet (‘gedecontamineerd’), vervoerd naar de Spoedeisende Hulp van de locatie Dordwijk van het Albert Schweitzer ziekenhuis.
Enkele ‘slachtoffers’ melden zich op eigen gelegenheid in het ziekenhuis en moeten daar op de juiste wijze worden opgevangen en ontsmet, zonder dat ruimtes waar andere patiënten en medewerkers verblijven óók besmet raken.Hoofddoel van de oefening is voor de GHOR en de Ambulancedienst het leren werken met het nieuwe protocol; voor het Albert Schweitzer ziekenhuis het beoefenen van de eigen procedures voor de opvang van chemisch besmette slachtoffers. Daarnaast wordt het doelmatig samenwerken geoefend. Politie, brandweer en ProRail ondersteunen de oefening met mensen en materieel, maar ‘Buitenspoor’ is in de eerste plaats bedoeld voor de geneeskundige hulpverleners.De Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen (GHOR), de Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid en het Albert Schweitzer ziekenhuis oefende op van dinsdagavond een grootschalige inzet rondom een fictief ongeluk waarbij een trein met een chemische lading betrokken is. De oefening in de zogeheten Spoorzone in Dordrecht draagt de naam ‘Buitenspoor’.Op het afgesloten spooremplacement tussen winkelcentrum Maasplaza en het parkeerterrein Weeskinderendijk vond een incident plaats, waarbij spoorwegpersoneel en omstanders ‘chemisch besmet’ raken door een gevaarlijke stof.Politie, brandweer en ambulancedienst brengen de hulpverlening op gang. Voor hun veiligheid werken zij volgens de nieuwe regels en eisen die gelden bij ongevallen met gevaarlijke stoffen (het zogeheten ‘protocol decontaminatie’). Slachtoffers krijgen hulp en worden, pas nádat ze ter plekke volgens de regels zijn ontsmet (‘gedecontamineerd’), vervoerd naar de Spoedeisende Hulp van de locatie Dordwijk van het Albert Schweitzer ziekenhuis. Enkele ‘slachtoffers’ melden zich op eigen gelegenheid in het ziekenhuis en moeten daar op de juiste wijze worden opgevangen en ontsmet, zonder dat ruimtes waar andere patiënten en medewerkers verblijven óók besmet raken.Hoofddoel van de oefening is voor de GHOR en de Ambulancedienst het leren werken met het nieuwe protocol; voor het Albert Schweitzer ziekenhuis het beoefenen van de eigen procedures voor de opvang van chemisch besmette slachtoffers. Daarnaast wordt het doelmatig samenwerken geoefend. Politie, brandweer en ProRail ondersteunen de oefening met mensen en materieel, maar ‘Buitenspoor’ is in de eerste plaats bedoeld voor de geneeskundige hulpverleners.

Bron:rtv Dordrecht