Nationale Brandpreventieweken Dordrecht
DORDRECHT – Heel basisschool De Griffioen in Stadspolders werd donderdagochtend ontruimd. De brandweer was ter plaatse met een tankautospuit. Gelukkig was er niets ernstigs aan de hand. Het ging om een oefening in het kader van de Brandpreventieweken, de eerste drie weken van oktober, die dit jaar in het teken staan van de ontruimingsoefening.
Vanwege de themaweken heeft de regionale brandweer Zuid-Holland Zuid vrijwel alle kinderdagverblijven en basisscholen in de regio opgeroepen mee te doen aan de Nationale Ontruimingsoefening. Naast De Griffioen gaven nog elf andere Dordtse scholen gehoor aan deze oproep. Organisaties en instellingen zijn wettelijk verplicht om minstens één keer per jaar een ontruiming te oefenen. “Controle hierop vindt plaats door de Arbeidsinspectie”, zegt Marco Troost
regionale brandweer. “Daarnaast is het natuurlijk de eigen verantwoordelijkheid van de scholen. En die nemen dit over het algemeen serieus, is onze ervaring. Het gaat tenslotte ook om de kinderen van anderen. Wij komen als brandweer ieder jaar langs voor controle van de gebouwen; zijn de brandblussers nog goed en klopt het ontruimingsplan?” Voor De Griffioen was de oefening extra beladen. “Een deel van het complex is in de afgelopen oudejaarsnacht uitgebrand door vuurwerk”, vertelt adjunct-directeur Erna Weltevrede. “Met name voor omwonende ouders en kinderen is dit behoorlijk traumatisch geweest. Ook nu nog worden we er dagelijks mee geconfronteerd, omdat een deel van het gebouw nog niet bruikbaar is. Daarom hebben we voorafgaand aan de ontruiming zowel de leerlingen als de omwonenden ingelicht.”
Ook thuis
De regionale brandweer Zuid-Holland Zuid heeft gekozen voor kinderdagverblijven en basisscholen gezien de kwetsbaarheid van deze doelgroep. Zij zijn afhankelijk van een goede en getrainde interne organisatie. Volgens Weltevrede is de proefontruiming goed en ordentelijk verlopen. Wel waren er nog wat verbeteringspuntjes. “Zo waren de hoofd-BHV-er en de verdiepingscoördinator, iedere hal van het gebouw heeft zo’n coördinator, niet meteen als zodanig herkenbaar voor de brandweer. Hesjes kunnen een oplossing zijn. Het verdere contact daarna was overigens goed. We hebben achteraf de oefening geëvalueerd met de brandweer en later doen we dat nog met het personeel. Juist vanwege de brand van begin dit jaar is het goed om dit soort dingen te doen en de puntjes op de i te zetten. We hebben ook afspraken gemaakt met de brandweer om meer voorlichtingsactiviteiten te plannen op onze school.” Een bijkomend voordeel is dat de kinderen die kennis ook thuis kunnen gebruiken. Als kinderen weten wat ze moeten doen als het alarm afgaat op school en/of kinderdagverblijf, kunnen zij dit gedrag thuis ook beter plaatsen, redeneert de brandweer. Die raadt mensen dan ook aan ook thuis te oefenen met ontruimen en goed met elkaar door te nemen waar de huisbewoners afspreken bij een calamiteit. De brandweer wijst in dit kader nog maar eens op het grote belang van het aanbrengen van rookmelders.
In kader:
Praktijk
De voorbereidende maatregelen kunnen nog zo goed zijn, in de praktijk moet nog blijken of het ontruimingsplan werkt. Bij de Bavinckschool aan de Singel zit dat wel goed, zo bleek in april van dit jaar. Een piepschuimen verjaardagstaart voor een 4-jarige kleuter vatte toen vlam in het klaslokaal. De directie zette vanwege de flinke rookontwikkeling het ontruimingsplan in werking, waarna zo’n 150 kinderen op een beheerste manier het pand verlieten. De conciërge bluste de brand en de brandweer ventileerde het lokaal. Volgens Marco Troost van de regiobrandweer vinden branden in scholen in de meeste gevallen ’s nachts plaats. “En dan hoeft er natuurlijk niet ontruimd te worden.”
Bron: dordt centraal