Ammanschool regelmatig doelwit van vandalisme Dordrecht

DORDRECHT – “Dit weekend zat er alleen schepijs op de ramen. We hebben een goed weekend gehad.” Directeur Sabina Pot van de Ammanschool in Dubbeldam gebruikt een understatement om aan te geven dat de school zeer regelmatig te maken heeft met vandalisme en vervuiling van het schoolplein.

 

De Auris Ammanschool aan de Meidoornlaan, een school voor speciaal onderwijs met zo’n honderd leerlingen inde basisschoolleeftijd met ernstige spraak- en taalproblemen en daarnaast twee peutergroepen, heeft volgens de directeur heel vaak met schade te maken. “Alleen al dit schooljaar hebben we drie keer een ingegooid raam moeten vervangen”, zegt Sabina Pot. “Verder moet onze conciërge iedere maandag rommel zoals glas, blikjes en chipszakken opruimen om onze kinderen veilig naar school te kunnen laten gaan. Verder zien we met enige regelmaat brandschade aan onder meer de speeltoestellen.”

Binding

Sabina Pot is pas sinds vorig jaar directeur van de school, maar weet dat er voor de verhuizing van Oud-Krispijn naar Dubbeldam ook al “het één en ander heeft gespeeld” op dit gebied. Ze constateert dat vanwege het regionale karakter van de school er minder binding is met de wijk. Daar wordt aan gewerkt: “In overleg met de gemeente en de wijkagent hebben we besloten de buurt op de hoogte te houden via een nieuwsbrief. Daarin informeren we over wat er zoal op de school gebeurt en bijvoorbeeld wanneer er ’s avonds activiteiten zijn. Daarnaast roepen we buurtbewoners op de politie te bellen als er ongeoorloofde dingen gebeuren rond de school.”

Openheid

Juist de openheid van de school zorgt voor problemen. “Er staan hekken rond het plein die dicht kunnen”, vertelt de directeur. “Maar die laten we open, zodat de kinderen uit de buurt er na schooltijd kunnen spelen. Dat gebeurt ook en dat vinden we heel leuk. Helaas maken anderen misbruik van die openheid.” Samen met de wijkmanager en de wijkagent wordt gekeken of er andere maatregelen mogelijk zijn om de overlast terug te dringen. “We onderzoeken bijvoorbeeld of het mogelijk is om na schooltijd andere clubs gebruik te laten maken van het gebouw, zodat er meer controle is.”

Tijd en geld

Aangiftes bij de politie hebben nog geen resultaten opgeleverd. “We doen standaard aangifte”, zegt de directeur. “Daar gaat veel tijd in zitten. Tijd die we liever in de kinderen steken. Datzelfde geldt voor de kosten. Ik zag laatst een rekening van 850 euro voor het vervangen van een raam. Daar had ik heel veel schoolboeken van kunnen aanschaffen.”

Bron: dordt centraal