Crisis gaat iets aan Zwijndrecht voorbij
ZWIJNDRECHT – De crisis ging woensdag een beetje aan Zwijndrecht.
Net als in 1933 opende de gemeente een nieuw gemeentehuis, al heet dat dan in jargon van 2009 ‘bestuurlijk knooppunt’. In 1933 vond burgemeester het echter gezien de economische crisis alle feestvertoon achterwege te laten, memoreerde burgemeester Antoin Scholten.
Dat was woensdag geenszins het geval. De champagne vloeide, confettikanonnen vuurden slingers af, twee muziekkorpsen van Jong Holland traden op, het carillon werd ingeluid en er waren uiteraard hapjes en drankjes. Het immer nonchalant geklede gemeenteraadslid Chris Moorman, vorig jaar nog vermaand door enkele collega’s omdat hij een gemeenteraadsvergadering in korte broek bij meende te moeten wonen, had zelfs de moeite genomen een heus pak aan te trekken, compleet met stropdas.
Helemaal klaar was het bestuurlijk knooppunt nog niet toen commissaris van de koningin Jan Franssen het officieel opende. De eerste vorstperiode sinds twaalf jaar maakte dat het onmogelijk werd het Raadhuisplein op tijd af te krijgen. Niemand onder de meer dan honderd genodigden kon daar mee zitten. Scholten was zelfs een beetje blij met de regen tijdens openingsceremonie. Het zand op het plein, uitgestrooid over de net gelegde straatklinkers, kon daardoor mooi tussen de stenen spoelen: ,,Technisch klopt het helemaal.”
Met de opening van het bestuurlijk knooppunt is Zwijndrecht officieel een gerestaureerd Raadhuis, een modern bestuurlijk centrum als onderkomen voor ambtenaren en gemeenteraad, een politiebureau en een vergroot carillon rijker. De commissaris van de koningin toonde zich enthousiast over het complex: ,, De spannning tussen oud en nieuw heeft een fraai resultaat opgeleverd.”
Beiaardier Jan van der Zwart dompelde dat complex voor de eerste keer onder in de klanken van het carillon. Dat werd in 1962 al een keer door Piet van Leeuwen, oprichter van Van Leeuwen Buizen, aan de Koningskerk geschonken. Toen die kerk een paar jaar geleden gesloopt werd, werd een nieuw plekje gezocht. En passant bedacht van Leeuwen Buizen zich dat het dan ook wel aardig was om er elf klokken bij te laten gieten.
Peter Rietberg, hoogste baas van Van Leeuwen Buizen en kleinzoon van Piet van Leeuwen, droeg het carillon over aan de burgemeester: ,,We zitten over de hele wereld, maar we zijn een echt Zwijndrechts bedrijf. We vinden het belangrijk om betrokken te zijn bij de Zwijndrechtse gemeenschap.”
bron ad