Max 5 kilomter voor scootmobiliers
DORDRECHT – Senioren die te hard jakkeren in hun scootmobiel worden teruggefloten in winkelcentrum Sterrenburg in Dordrecht. Voor zover bekend is het overdekte winkelcentrum het eerste in Nederland dat een maximumsnelheid invoert.
De wijk Sterrenburg vergrijst en er zijn steeds meer klanten die een scootmobiel nodig hebben. Veel mensen rijden te hard en jagen wandelend publiek de stuipen op het lijf, aldus Arie de Geus van de winkeliersvereniging.
,,Je schrikt.”
De middenstanders van het overdekte Dordtse winkelcentrum hebben sinds veertien dagen een sticker op alle schuifdeuren geplakt waarin ze scootmobielers waarschuwen hun snelheid te matigen. Vijf kilometer geldt voortaan als maximumsnelheid. ,,En eigenlijk is dat nog te snel,” vindt De Geus.
De winkeliers bedachten ook een reclamespotje waarin een mevrouw met flinke snelheid door het winkelcentrum heen raast. ,,Daarna volgt een oproep: Matig uw snelheid,” vertelt De Geus. Het spotje is op vijf plasmaschermen in het winkelcentrum te zien.
Volgens De Geus is hardrijden in het centrum al lang een groeiend probleem.
Te hard rijden is volgens hem – net als in het verkeer – vooral een mentaliteitskwestie. ,,Ze hebben er ook vaak geen erg in, of het is onwetendheid.” Aanspreken alleen, hielp niet. ,,Mensen geven je gelijk, maar de boodschap dat ze rustiger moeten rijden, blijft niet hangen.”
De afgelopen maanden waren er volgens hem in het winkelcentrum herhaaldelijk ongelukken waarbij senioren – in scootmobiel – de schuifdeuren ramden en de deuren er in volle vaart uitreden.
.,,Ze schatten hun snelheid verkeerd in en denken ‘die deur gaat wel open’. Maar de sensoren reageren trager, dan de snelheid waarmee ze rijden. Het laatste incident was heftig, omdat er ook een balk uit het plafond naar beneden kwam.”
Persoonlijke ongelukken deden zich nog niet voor. De winkeliers hebben een jaar lang over een oplossing nagedacht en bij leveranciers van scootmobiels is naar oplossingen gevraagd. ,,Ze wisten geen raad met het probleem.”
Sterrenburg heeft volgens hem gezocht naar een manier om mensen subtiel te waarschuwen zonder irritatie op te wekken. ,,Die mensen zitten immers ook niet voor hun lol in een scootmobiel.”
Pieter Bos (78) heeft een rollator en drinkt elke dag in winkelcentrum Sterrenburg koffie bij Delifrance. Hij rept over ,,racefietsgedrag”. ,,Abnormaal. Ik ben laatst bijna omvergereden. Gelukkig bleef het bij de schrik, maar voor hetzelfde geld rijden ze je plat.”
J. Flach is zich diverse keren wildgeschrokken toen scootmobiels fullspeed passeerden. Scootmobielers mogen niet harder rijden dan een wandelaar, vindt hij. ,,Dan gaan ze mee met de stroom.”
Dordtenaar Tineke Barth (53) zat tweeënhalf jaar geïsoleerd binnen met een kapot been. Dolblij was ze met haar scootmobiel die haar weer een leuk leven gaf. Ze kan weer overal heen. Niet iedereen is blij met haar verschijning, merkte ze al diverse malen. In de supermarkt en op straat is ze al geschoffeerd. ,,Wat kom je doen?”, blaffen mensen die vinden dat ik met mijn scootmobiel in de weg rijd én stoor.”
Tineke past haar snelheid aan de omstandigheden aan. Desondanks maakt ze soms brokken. ,,Dan staan mensen op straat opeens stil en dan rij ik per ongeluk tegen hun hielen aan.”
Bron Ad